Család

Olvadoznak az amerikaiak is Gyurta Danitól

Szívmelengető! – ezt írják óriási betűkkel és hatalmas fotóval az egyik legnagyobb amerikai híroldalon Gyurta Daniról, pontosabban arról, hogy másolatot készíttetett az aranyérméről.
Alexander Dale Oen és Gyurta Dani
Alexander Dale Oen és Gyurta Dani

Nagyon büszkék voltunk Danira, amikor megszerezte a második magyar aranyérmet – ráadásul új világcsúccsal – 200 méter mellen a londoni olimpián. Nem ő lesz az egyetlen, aki hazaviszi azt a bizonyos aranymedált, hiszen egy pontos másolatot készíttetett róla, hogy a legnagyobb riválisa családjának elküldhesse tisztelete jeléül.

A szintén nagyon tehetséges norvég Alexander Dale Oen egy olimpiai felkészítő táborban esett össze a zuhany alatt pár hónappal ezelőtt, a 26 éves úszónak nem bírta a szíve. Nem sokkal a halála előtt nyert 100 méteres mellúszásban világbajnokságot, most az olimpián a 100 és a 200 méteres mellúszás nagy esélyesének tartották. Dani és Alexander egyszerre voltak riválisok és jó barátok. „Biztos vagyok benne, ha itt van, ő nyerte volna a 100 méteres mellúszást” – mondta Gyurta Dani, olimpiai bajnokunk.

Nemcsak mi olvadtunk el Gyurta Dani nagylelkű gesztusától, hanem az amerikai sajtó is. A Wall Street Journal és a Huffington Post is jószívűnek tartja Gyurta Danit, aki szerintük ezzel a gesztusával ráirányította a figyelmet Norvégiára, ahol a fiatalon meghalt úszó nemzeti hős volt. Oen a világbajnoki győzelmét a norvégiai mészárlás áldozatainak emlékére ajánlotta. A norvég úszószövetség elnöke, Per Rune Eknes is teljesen meghatódott, hogy milyen sportszerűségről tett a 23 éves magyar úszó tanúbizonyságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top