Család

Szülés karácsonykor – mit tegyél, ha helyzet van?

Kapkodás, izgalom, ünnepi lakomák – nem éppen ideális körülmények a szüléshez. Meg aztán az aggódás, hogy ne a karácsonyi asztaltól kelljen felrángatni kedvenc orvosunkat... Hogyan készüljünk, ha épp 24-e táján vagyunk "mindenórásak"?

A karácsonyra készülődő tömeg az utcán, az ajándékbeszerző túrák, az ünnepi menü körüli izgalom önmagában stresszt jelent, de különösen így van, ha mindezt egy „szunnyadó élettel” a pocakjában éli át valaki.

A leendő nagymamák biztosak benne, hogy lányuk éhezik, a nagypapaságra készülő férfiak pedig meg akarják mutatni, hogy még mindig az ő halászlevük a legjobb a környéken. Ha hó van, nehezebb eljutni a kórházba, ráadásul az orvos is szeretné meglátogatni rokonait – egyszóval minden adott ahhoz, hogy a szülés ne legyen zökkenőmentes. Van, aki igyekszik valahogy úgy alakítani, hogy ha lehet, az ünnepekre már az új családtaggal élvezzék a napokat, de az ilyenfajta „programozást” egyik szakember sem igazán szereti, főleg ha a babának lenne még ideje. Úgyhogy sokan vágnak neki idén is kerek pocakkal a karácsonynak.

Kímélő üzemmód

Pihenés – ez a legfontosabb. Bár minden terhesség egyedi, mindenkinek más a tűrőképessége, áldott állapotban ezektől függetlenül több pihenésre és odafigyelésre van szükség. Aki tudja, kerülje el a zsúfolt bevásárlóközpontokat, és még inkább figyeljen oda, hogyan öltözik – különösen a vesetájék és a lábak melegen tartása fontos ilyenkor.

Nagy pocakkal a karácsony küszöbén?„Aki várandós, ne terhelje túl magát! Ez most nem az az időszak, még ha karácsony jön is, amikor neki nagytakarítani kell, nyolcfogásos menüvel bajlódni, bejglit sütni, s ha lehet, ajándékokért vagy az elmaradt babaruhákért se most rohangáljon! – figyelmeztet Zachár Lászlóné, Erika, a Róbert Károly Klinika szülésznője, akinek tapasztalatai szerint így is épp eleget aggódnak a leendő szülők. – Ilyenkor vagy idő előtt, már a jósló fájdalmakkal rohannak be, vagy túl későn, mert nem akarják elhinni, hogy pont velük történik meg, hogy karácsony szent napján bújik ki a baba. Egyébként a túlzott fizikai és lelki terhelés önmagában is előidéz a szülésre utaló tüneteket, hiszen a szervezet érzékeli a kimerülést, hogy itt a vég, és jelzi, szabadulni kellene attól a »plusz«-tól, ami a pocakban van” – mondja a szakember, aki  szerint igenis meg lehet tervezni úgy a menüt (ha feltétlenül nekünk kell összeállítanunk), hogy ki tudja várni a fagyasztóban az ünnepeket. De az sem mindegy, mit eszik-iszik a nagy vacsorákon az, aki babát vár: egy jól megválasztott ünnepi menü segíthet, hogy a leendő anyukák elkerüljék a túlevés okozta gyomorsavtúltengést, émelygést vagy puffadást.

Óvatosan az ünnepi „traktával”!

„Mértékkel és pici falatokban egyenek, soha ne degeszre magukat a kismamák, és különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás – mondja a szülésznő. – A savtúltengés kiváló ellenszere lehet a citrom frissen facsart leve, valamint a gyógyteák fogyasztása. Az ünnepi fogások közül a zsíros ételek, a lágy sajtok, a diófélék és a finomított szénhidrátok kerülendők, mert azon kívül, hogy hizlalnak, allergiás reakciót, rosszullétet válthatnak ki. Kimondottan jó viszont, ha teljes kiőrlésű gabonatermékek, spenót, citrusfélék is kerülnek az ünnepi asztalra. Nyers húst semmiképpen ne egyen, aki várandós, ugyanakkor nyugodtan válasszon a vérképzéshez vörös húsokat, petrezselymet, halat, olíva- vagy lenmagolajat, az erős csontokért pedig tejtermékeket, zabpelyhet. Sok kismama kérdezi, hogy kivételesen az ünnepek alkalmával egy-egy pohárka alkohol belefér-e? Én ugyan nem vagyok még ennyinek sem híve, de a szakirodalom egy pohár vörösbort mondjuk még engedélyez a babavárás alatt is” – teszi hozzá Erika.

Maradj a kórház közelében!

A nagy elővigyázatosság, a kiegyensúlyozott táplálkozás és nyugodt készülődés mellett is előfordulhat, hogy a vártnál előbb érkezik meg az új családtag. Ha közel a szülés időpontja, a szülők ne utazzanak a választott kórháztól 50 kilométernél messzebbre, és tájékozódjanak időben a helyi ügyeletes kórházak elérhetőségeiről. Ahogy az is fontos, hogy tisztázzuk pontosan orvosunkkal, ő vállalja-e, hogy ha kell, feláll akár a vacsoraasztaltól is, ha hirtelen jön a hívás.

„Soha sem tudjuk pontosan, mikor kezdődik a szülés – mondta az NLCafénak egy népszerű szülész-nőgyógyász. – Ezzel tisztában van a családunk is, így fogadott el bennünket a feleségünk. A gyermekeink is megszokták, hogy szentestén olykor az ünnepi asztal mellől állunk fel, az ajándékok átadásánál sem vagyunk mindig otthon. Számukra ez már természetes. Ünnep ide vagy oda, a születendő gyermek és édesanyja a legfontosabb.” De van olyan orvos is, aki eleve kiköti: neki a karácsony szent, nem vállalja, hogy megtörje bármi vagy bárki az ünnepi hangulatot. Ami egyébként a kórházban is adott: az osztályokat feldíszítik, a nővérpulton karácsonyfa áll, és van, ahol még a szülőszobában is gyertya ég. A szokottnál is meghittebb a légkör, hiszen a karácsony maga is a születésről szól. Az ünnepnek pszichoszomatikus hatása is van: ilyenkor kevesebb a császármetszés, több a sima szülés. A leendő anyukák ezen a napon jobban tűrik a fájdalmat…

A köztudattal ellentétben a párok nem kimondottan úgy „időzítenek”, hogy szenteste jöjjön a gyermek, de ha már így alakult, nem bánják, ha a legszebb ajándékot kapják karácsonyra.

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top