Család

Finnországban a legjobb anyának lenni

Örülhetnek a svéd és a norvég anyák, mi viszont az 52. helyen állunk a 176 országot átölelő kutatásban. A sereghajtó országokban azonban még mindig elkeserítő a helyzet...

A nemzetközi Save the Children alapítvány idén is elkészítette jelentését, melyben az anyák és gyermekeik jóléte, egészségügyi kilátásaik, az oktatás színvonala, valamint a fennálló politikai és gazdasági körülmények alapján rangsorolták a vizsgált 176 országot.

A lista élére három skandináv ország, Finnország, Svédország és Norvégia került, illetve a legjobb tízben találjuk még Izlandot, Hollandiát, Dániát, Spanyolországot, Belgiumot, Németországot és Ausztráliát. A 176-os lista utolsó tíz helyén Elefántcsontpart, Csád, Nigéria, Gambia, a Közép-afrikai Köztársaság, Niger, Mali, Sierra Leone, Szomália, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság áll.

Finnországban a legjobb anyának lenni

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a statisztikák szerint 30-ból egy nő meghal a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos komplikációk miatt, míg Finnországban ugyanez 12 200 esetből egyszer fordul elő. 1000 kongói újszülöttből 167 nem éli meg az ötödik születésnapját, és a gyerekek mindössze átlagosan 8,5 évig járnak iskolába.

Dél-Ázsia adja a világ népességének 24 százalékát, de a csecsemőhalálozások is itt a leggyakoribbak: a világnak ezen a részén évente nagyjából 423 000 baba hal meg azon a napon, amikor született. A kismamák halálozásának száma Indiában a legmagasabb: évente 56 000-en halnak meg.

A számok nyelvén:

  • Amerikában évente 11 300 újszülött hal meg a születése napján, a fejlett országok közül ez a szám arányaiban nézve itt a legmagasabb.

  • Indiában évi 300 000 újszülött hal meg, ez a világ teljes gyermekhalálozási számának 29 százaléka.

  • Amerikában minden nyolcadik gyerek koraszülöttként jön világra.

Magyarország a lista 52. helyén végzett. Hazánkban nagyjából 3300 terhességre jut egy, a terhességgel összefüggő haláleset, és 1000 élve született gyermekből hatan nem élik meg az ötéves kort. A 2012-ben született gyermekek várhatóan 15,5 évig vesznek majd részt az oktatásban. Nemrégiben az UNICEF a gyerekek helyzetét vizsgálta 29 országban, és nem meglepő módon az derült ki, hogy a holland aprónép a legboldogabb, Magyarország pedig a 20. helyen végzett…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top