Család

Olcsóbb és gyorsabb a vatikáni válás

Évente 1500 házasságot érvénytelenít a Sacra Rota vatikáni bírósága.

A szentszéki legfelső bíróságként ismert Sacra Rotához érkeznek be az egyházi esküvők érvénytelenítésére benyújtott végső fellebbezések az egész világról a helyi egyházmegyei bíróságok első- és másodfokú ítéletei után.

Az egyházi házasságok számának csökkenése ellenére is sokan fordulnak egyházi bíróságokhoz, mert válni akarnak. Olasz, lengyel, de indiai és zambiai házaspárok is a Szentszék legfőbb bírósági testületétől kérik házasságuk érvénytelenítését, mivel a vatikáni „válás” sokkal gyorsabb. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint például az évekig tartó és minimum ötezer euróba (másfél millió forintba) kerülő olasz civil bíróságokon való válás, amelyet egyébként a férfiak rosszabbul viselnek, mint a nők.

Az olasz püspöki kar 2010-ben az árakat is megszabta: az egyházi ügyvédek honoráriuma 1575-2992 euró között mozoghat, és a rászorulók kedvezményt is kapnak. A Sacra Rotán 2012-ben lezárt ügyek több mint fele nem került semmibe a volt házaspároknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top