Család

Így “adják férjhez” világszerte a kislányokat

Gyermekházasság. Megborzongunk, ahogy a hírekben elénk kerül egy-egy sokkoló eset. Amikor a nyolc éves "feleségről" olvasunk, felháborodásunk őszinte, ám aztán lapozunk, és az epizód lassan eltűnik életünk fontosabb eseményei mögött.

Ha a világ tétlen marad, tíz éven belül újabb 142 millió gyereklányt kényszerítenek majd férjhez. 142 millió lány, akik nem tudnak továbblapozni. Többen vannak, mint ahányan Nyugat-Európa és Észak-Amerika iskoláiba összesen járnak. Tízéves koruk előtt meglett férfiak játékszereivé, tulajdonává válnak. Minél fiatalabbak, annál értékesebbek, annál többet fizetnek értük. Vannak, akiket olyan fiatalon adnak férjhez a szüleik, hogy jövendőbelijük neveli fel őket egész addig, míg elérkezettnek látja az időt arra, hogy learassa munkája “gyümölcsét”.

Ezek a lányok többnyire azt sem tudják, hogyan születik a gyerek, de hamarosan nekik is lesz jó pár. Már ha túlélik a terhességet, a szülést. A gyermekkori bántalmazást, a rájuk kényszerített házasságukat, melyben a szexuális terrort túl korai terhességek követik. A helyzet az életüket sokszor olyannyira kilátástalanná teszi, hogy az egyetlen kiút számukra az öngyilkosság marad. Mennyire lehet elkeseredett az a tízéves, aki felgyújtja önmagát?

Legális pedofília

A világsajtót be-bejárja azon bátor kevesek valamelyikének története, akiknek sikerül elválniuk, vagy megszökniük esküvőjük elől, azonban az ő eseteik csak hópelyhek a jéghegy csúcsán. Nap mint nap kislányok tömegeinek alapvető emberi jogait veszi semmibe az a hagyomány, melyben az emberkereskedelmet, a gyermekek elleni szexuális erőszakot nemhogy büntetnék, nem is tiltják, hanem törvényekkel körülbástyázva házasságnak nevezik.

fotó: Stephanie Sinclaire
fotó: Stephanie Sinclaire

Az apákat  sokszor épp az motiválja arra, hogy lányaikat beletaszítsák egy szexuális bántalmazáson alapuló “kapcsolatba”, hogy a környezetükben mindennapos a szexuális zaklatás és erőszak. Ők úgy gondolják, ez a hivatalos kapcsolat jelent majd lányaik számára a védelmet. Emellett nem elhanyagolható tényező, hogy a család becsületén már nem esik folt, ha a lányokat a férjük bántalmazza.

A lánygyermeknek úgysem veszik sok hasznát, könnyebb mihamarabb túladni rajta. A napokban kavart nagy port egy eset, mikor Jemenben azért ölte meg “megszégyenült” lányát egy apa, mert az telefonon beszélt jövendőbeli férjével. Ezeknek az embereknek a szemében a házasság azonban már minden bűnt elfed. Éppen ezért célozza egy, a korai és kényszerházasságok megelőzésére készített nemzetközi kampány a férfiakat, az apákat.

A plátói kapcsolatok üldözése, tiltása és megtorlása sajnos része a bántalmazó hozzáállás ördögi körének. Ahol a házasság az egyetlen elfogadható tér a férfi-nő közötti interakciókra, és minden más tabu, a fiataloknak nincs is módjuk megismerni a másik nem képviselőit, az egészséges szeretetet, szenvedélyt, a kölcsönös kommunikációt, vagy éppen megtanulni az egymás iránti tiszteletet. Az eredmény? A tabuk közé zárt lányok többsége a férfiakat egyszerű ragadozónak ismeri meg, a férfiak többsége pedig valóban azzá is válik. Ördögi kör. A házasság előtti érintkezés hiánya és tilalma szigorú ellenőrzéshez vezet, ez elvisz a minél koraibb házassághoz, ami a mindennapos erőszakba torkollik.

Képek erejével

Lesznek-e vajon megfelelő felvilágosító kampányok? Jut-e erre pénz, akarat, energia? Tudnak-e vajon elegendő nyomást gyakorolni a nyugati mozgalmak és a belföldi aktivisták az érintett országok törvényhozóira?  A művészet, a média, a popkultúra eszközei vajon mire lehetnek alkalmasak az érintett országokban? A vallási vezetők felemelik-e a szavukat? Meddig jutnak azok a kezdeményezések, melyek próbálják rádöbbenteni a világot a nyers valóságra? Nyomasztóan sok a kérdés. Nyomasztóan kevés a válasz. Amit kitartó emberek eddig elértek, az az, hogy tudunk a tragikus problémáról.

Így

Stephanie Sinclaire fotóriporter képei például a “Túl fiatal a házassághoz” fotókiállítás keretében járják a világot, és próbálják felhívni a figyelmet a rettenetes tömegjelenségre. A riporter világszerte ötven országban készített képeket. Afganisztán, Nepál, India, Etiópia és Jemen lányszülöttei a legveszélyeztetettebbek a gyermekkori kényszerházasságokra.

A legtöbb esetben ezek a gyerekek nem akarnak házasodni. Normális (gyerek)életre vágynának. Játszani, tanulni szeretnének. A családjukban élni, gyerekként.

Ezt kellene megértenie, és elfogadnia az egész világnak, de legfőképp az érintett felnőtteknek, különösen a férfiaknak. És tenni érte. Mert míg ezt a cikket végigolvastad, valahol több lányt épp “férjhez” kényszerítettek. Holnap ugyanekkorra harminckilencezer lányt erőszakolt meg férjük. Mert megteheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top