Család

Az otthon levegője – lehet illatosabb?

Ki ne szeretne kellemes, friss illatot érezni, amikor hazaér? Segítségül hívhatunk praktikus lakberendezési termékeket, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy miként teremthetünk mi magunk jó alapot a jó levegőnek.

„Akármennyire igyekszem, nem sikerül igazán kellemes illatot teremtenem a lakásunkban.” „Az ismerősök többször szóvá tették, hogy nálunk mindig rántott hús szaga fogadja őket.” „Tudom, hogy léteznek igazán hatásos szobaillatosító termékek, de nincs kedvem vagyonokat fizetni értük.”

Szinte mindenkivel előfordul, hogy így vagy úgy elégedetlen a levegővel, ami otthonában uralkodik. Szimatoljunk körül gyorsan a témában! Lássuk, hogyan fogadhatná orrunkat az ajtón belépve kellemes, kívánatos illat, főként saját erőforrásokra és ötletekre alapozva.

Az otthon levegője - lehet illatosabb?

Takarítás – az alfa és omega

Egy otthon illata kivétel nélkül szorosan összefügg az ott uralkodó tisztasággal. Hiába illatosítunk, ha poros, koszos, dohos, maszatos a lakás… Hosszú évek alatt akár a falakba is beivódhatnak szagok, de a legnagyobb problémát a kárpitozott bútorok, szőnyegek, függönyök okozzák. Ezeket muszáj néha nedvesen is tisztítanunk, illetve kimosnunk. Az alapos takarítás legjobb pillanata, amikor éppen végeztünk a munkával, és fáradtan eldobjuk magunkat a friss, tisztaszagú otthonban.

Szellőztetés – csak okosan!

Evidenciának tűnik, de ez is alapvetően határozza meg az otthon levegőjét. Érdemes okosan végezni, nem csak gépiesen kinyitogatni az ablakot. Városban tisztább a levegő késő este és éjjel, amikor már nincs forgalom, és leülepedett a por, eloszlott a benzingőz. Az esős idő egyenesen ideális lehet: por- és pollenmentes a levegő, ráadásul nedves, ami sok száraz lakásban jól jön.

Illatosítás – ahány ház, annyi ötlet

Van, aki a friss tisztaságra esküszik, és van, aki markáns, jól érezhető illatokkal szereti körülvenni magát. Az illatosítási lehetőségek skálája széles, és a felfedezés, kísérletezés sok örömet tartogathat.

  • A frissen mosott ruha kiteregetve kiváló illatosító. Általában egy-két kedvenc öblítőt használ mindenki, de itt is érdemes lehet új próbákat tenni. A megoldás gyenge pontja a szárító elrejtése.
  • Egy csokor vágott virág a természet illatos ajándéka. Igazán elegáns megoldás, de mindig frisset tartani belőlük költséges és fáradságos.
  • A fűszerek, gyümölcsök világa is a segítségünkre lehet. Egy edény vízben hevítve párologtatható déligyümölcsök héja, fahéj, szegfűszeg, citromfű, szerecsendió, gyömbér és más illatos növények.
  • A füstölők váltják ki a legintenzívebb hatást. Égésük során azonban korom és füst kerül a levegőbe, ezzel is kalkulálni kell. Hasonló a helyzet a diszkrétebb illatgyertyákkal, itt továbbá illat- és színezőanyagok, illetve paraffin égéséről is szó van.
  • Az illóolajokról csak jót mondhatunk. Szinte végtelen variációs lehetőséget jelentenek az otthoni illatosításhoz: gyertya felett párologtatva, vízbe cseppentve és a fűtőtestre helyezve, felfüggesztett fagolyókra csepegtetve, bambuszpálcák alá egy tégelybe öntve, potpourrira permetezve, égő gyertyák viaszába cseppentve stb. Ismert, hogy az egyes olajoknak más és más aromaterápiás hatása van, így a hangulatunknak és a napszaknak megfelelően variálhatjuk őket. Könnyen találhatunk recepteket illóolajokból készült házi illatosító permetekhez, ezek kiadós, természetes és költséghatékony megoldások.

Szeretne egy újabb, jellegzetes illatot kipróbálni az otthonában? Kellemesen krémes, púderes illatot csempészhetünk fürdőszobánkba a Zewa újdonságával, a Deluxe Shea Butter toalettpapírral. Bővebben a kényeztetően puha és illatos limitált kiadásról a Zewa weboldalán.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top