Család

Elkészült a világ házasságkötési térképe

Világszerte egyre később házasodnak az emberek.

Az ENSZ rendelkezésre álló statisztikái alapján készült el az alábbi világtérkép, mely azt ábrázolja, hogy az egyes országokban átlagosan hány éves korban kötnek először házasságot az emberek.

Az egész világon jellemző, hogy egyre későbbre tolódik az első házasság megkötésének időpontja, ám az egyes országok, különösképp a fejlett és a fejlődő országok között jelentős eltérések vannak.

A legkésőbb, általában 30 éves kor felett az észak-, illetve nyugat-európai országokban élők házasodnak, ehhez képest Afganisztánban például már 20 éves korban megkötik az első házasságot.

A nők általában mindenhol fiatalabb korban házasodnak, mint a férfiak, ám míg Franciaországban csak átlagosan 1,8 év a korkülönbség, addig Afganisztánban már 8,3 év. Világszinten a házasságkötés átlagéletkora a nők esetében 21,8-ról 24,7 évre emelkedett a hetvenes évektől a kétezres évek közepéig.

Magyarországon a 2010-ben mért adatok alapján a 15-19 év közötti nők 0,6 százaléka, a 20-24 év közöttiek 6,2 százaléka, míg a 25-29 év közöttieknek már a 27,3 százalék volt férjnél, a 30-34 év közötti korcsoportból pedig 49,8 százalék.  

Idehaza egyébként a nyár meghozta a házasságkötési kedvet: idén legtöbben augusztusban keltek egybe, és leginkább a Dél-Dunántúlon ugrott meg a házasságkötések száma.

Elkészült a világ házasságkötési térképe

 

Forrás: Priceonomics

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top