Család

Tévhitek a válással kapcsolatban

Rengeteg, válással kapcsolatos tévhit él az emberekben. Némelyik ezek közül több évtizedes sztereotípiákban gyökerezik, de akadnak szép számmal Amerikából importált elképzelések is. Bloggerünk új mini sorozatának első részében mindkét típusra találunk példát.

Tévhit: Ráérünk megegyezni, csak költözzünk már külön végre.

“Már egyszerűen nem bírom tovább vele. Holnap fogok egy sporttáskát és elköltözöm.  Egyelőre elég néhány váltás ruha, a többit majd később elhozom. Az anyagiakról és a gyerekekről ráérünk megegyezni, úgyis akkor látjuk egymást a srácokkal, amikor csak akarjuk…”

A megegyezés halogatása a válások során leggyakrabban elkövetett hiba. Teljesen érthető, hogy a közös élet széthullásának pillanataiban kicsinyességnek tűnhet anyagiakról vagy a gyerekek láthatásáról vitatkozni, hiszen maga a szakítás is éppen eléggé megvisel mindenkit.  A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy minél több idő telik el a szétköltözés után, annál inkább átveszik a józan ítélőképesség helyét az indulatok.

Az elköltözésedkor lehet, hogy fel sem merül benned, hogy az exed akár ki is zárhat a közös lakásból, vagy megakadályozhatja, hogy láthasd a gyermekeiteket. A szomorú valóság azonban az, hogy ez mégis sokszor megtörténik. Mindkettő törvénytelen, és előbb-utóbb a hatóságok be fognak avatkozni, addig azonban hónapok, évek is eltelhetnek, és könnyen előfordulhat, hogy a gyermeked elhidegül tőled, a közös ingatlanban lévő használati tárgyaidból pedig egy sem marad.

Jelentősen növeli az indulatok elszabadulásának veszélyét, ha az egyikőtöknek nyíltan vállalt új kapcsolata van.

Tévhitek a válással kapcsolatban
 

Mit lehet tenni?

A szétköltözés minden érintettet rendkívül megvisel idegileg és érzelmileg egyaránt. Azonban bármilyen nehéz is, még az elköltözés előtt egyeztess egy ügyvéddel, ismerd meg a jogaidat és a kötelezettségeidet is, és addig semmiképpen ne hagyd el a közös tulajdont, amíg ügyvéd jelenlétében legalább a gyermekek és az ingatlan ügyében meg nem egyeztetek. El sem tudod képzelni, mekkora stressztől óvod meg magad és a gyermekeidet ezzel a lépéssel.

Mi a helyzet a gyermekelhelyezéssel és magával a válás procedúrájával? A másik két gyakori  tévhitet a Mozaikfamily blogon találod

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top