Család

Kevés feljelentés a kapcsolati erőszak miatt

A bíróságok tavaly két, idén három vádlottal szemben hoztak jogerős, elmarasztaló döntést.

Bár a kezdeményező civil szervezetek nagy reményt fűztek hozzá, az eddigi adatok alapján egyelőre nem hozott áttörést a kapcsolati erőszak önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállássá válása – írja a Magyar Hírlap a Legfőbb Ügyészség adataira hivatkozva. A lap szerint a jogvédők korábban magas látenciáról beszéltek ezen a téren, ami feltételezhetően továbbra is fennáll.

A Legfőbb Ügyészség legfrissebb kimutatásából kiderül, hogy voltak feljelentések, sőt vádemelés és elmarasztaló ítélet is. Az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai nyilvántartásban azonban csak 20 olyan eset szerepel, amelyet 2013-ban a Btk. erre vonatkozó paragrafusa alapján indítottak: 10 esetben elutasították a feljelentést, 6 esetben indult nyomozás, de megszüntették, 3 esetben vádat emeltek, míg egyben ezt elhalasztották.

A vádképviseleti informatikai rendszer adatai szerint a kapcsolati erőszak miatt a bíróságok 2013-ban két, 2014-ben három vádlottal szemben hoztak jogerős, elmarasztaló döntést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top