Család

Kiderült, ez is csökkenti a termékenységet

A naptejekben és fogkrémekben lévő vegyi anyagok csökkenthetik a férfiak termékenységét.

Egy német–dán kutatócsoport tucatnyi anyagról állapította meg, hogy károsítják az emberi spermiumot. A Centre of Advanced European Studies and Research (Caesar) bonni kutatóközpont Timo Strünker által vezetett csapata újszerű laboratóriumi tesztekkel dolgozott.

A szakértők számos hormonálisan aktív anyagot vizsgáltak. A spermiumokkal szemben káros hatást mutattak ki többek között a naptejekben UV-szűrőként használatos 4-metil-benzilidén-kámfor (4-MBC) esetében, és szintén káros hatású a fogkrémekben alkalmazott triklozán nevű baktériumölő. A naponta használt termékek százaiban megbújó hormonálisan aktív anyagokat régóta figyelik, eddig azonban nem ismertek olyan eljárást, amellyel biztosan bizonyítható lett volna a termékenységre kifejtett hatásuk. A Caesar kutatói úgy vélik, sikerült megoldaniuk ezt a problémát.

“Tudományos bizonyítékokkal szolgáló tanulmányunk segíti a nemzetközi szabályok felállítását és gyakorlati alkalmazását” – véli Strünker. A kutatók kimutatták, hogy a spermiumokban megnövekedett a kalcium mennyisége, ettől megváltozik a hímivarsejtek mozgékonysága és nehezebben jutnak át a petesejt falán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top