Család

“Azért nem jön össze a gyerek, mert a párod nem akarja igazán”

Magamat okoltam mindenért. Már nem terveztünk nyaralásokat, minden a ciklusokról szólt. "Kár előre lefoglalni bármit, a stimulálások fontosabbak." Eldöntöttem, hogy szülök neki egy gyereket, mert valaha együtt terveztük el. De talán már nem is akarja...

Ezzel a sok nyűggel, ami lettem, nem. Egyikünk sem hibás, senkinek semmi baja, mégsem sikerül. Miért? Nem érdekel, csak terhes lennék már! Majd utána feszegetjük, most csak bírjuk ki még egy kicsit azért a babáért! Utána minden más lesz! Utána újra boldogok leszünk.

A meddőségi kezelésre járó párok közt szétnézve sok mindent tapasztal egy kívülálló: kézfogást, hátsimogatást, csendes várakozást, türelmetlen pökhendiséget, humort és magányos részvételt. Ahány ember, annyiféle az a hozzáállás is, ami a párok viselkedését jellemzi. A jellegzetességeket a személyiségjegyeik, a kapcsolatuk mélysége, milyensége, a családalapításra vonatkozó elszántságuk komolysága, az egymás iránti törődés, odafigyelés mértéke is adja, valamint az, hogy mennyi ideje vesznek részt a kezelésekben.

Azért nem jön össze a gyerek, mert a párod nem akarja igazán

A meddőség lelki okainak hátteréül nagyon gyakran a bizonytalan párkapcsolat szolgál. Ha egy nő partnere érzelmileg éretlen a gyermekvállalásra, és az erre vonatkozó érzéseit valamilyen ösztönös formában olykor kinyilvánítja, máris életbe lép a nő szervezetébe kódolt hárító mechanizmus: “neki nem szülök”. Ez sajnos a legritkább esetben kézenfekvő: sokszor egy nő meg sem hallja az ilyesmit, vagy nem veszi komolyan. Nagyon sok párkapcsolat mutat látszólag hibátlan, akár irigylésre méltó működést a külvilág felé, habár valójában összeférhetetlenek a felek. Hogy kinek mik azok az apró jelek, amikre figyelnie kell, s mik azok a tényezők, amik megalapozzák a hitét a partnere mindent elsöprő támogatásában, egyéni mérlegelés kérdése. Érdemes feltenni a kérdést a meddőségi kezelés egyes szakaszaiban partnerünknek: mit érez, hogyan áll hozzá a családalapításhoz, kívánja-e folytatni meggyőződéssel és szeretettel a továbbiakban.

A párkapcsolati tanácsadók minden kudarccal végződött házasság indokaként 50-50 százalékban mindkét felet hibásnak nevezik meg…

Hogy mi köze ennek a meddőséghez? Olvasd el a Békés meddőség blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top