Család

Gyerekre veszélyes a mágneses játékok csaknem fele!

Ijesztő, de a mágneses játékok kiemelkedően nagy arányban nem felelnek meg az előírásoknak: akár bélperforációt is okozhatnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) mechanikai és villamos laboratóriumban vizsgálta a mágneses játékokat. Az eredmény: 43 százalékuk tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.
Mint írják, azok a játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, nagy veszélyt jelenthetnek a gyermekek számára, mivel a kicsik könnyen lenyelhetik a részeket. Egynél több mágnes vagy egy mágnes és egy ferromágneses tárgy például vas vagy nikkel lenyelésekor a bélfalon keresztül vonzhatja egymást, ez pedig bélperforációt vagy elzáródást okozva súlyos, akár halálos kimenetelű sérülést eredményezhet.

Nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen jellegű baleset 10 hónapos és 8 éves kor közötti gyermekekkel történt. A balesetek több mint 80 százalékában a mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okozták a balesetet, és több esetben csak sebész tudta kivenni a bélrendszerből a lenyelt darabokat.

A nem biztonságos mágneses játékok és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek listáját itt találjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top