Család

Miért baj, ha egy játék babának fütyije van?

A babák is "megosztottak": van, amelyiknek van nemi szerve, van, amelyiknek nincs. Most szülők próbálják eldönteni, hogy a babáknak inkább nemteleneknek kellene lenniük, vagy a gyerekek meg tudnak birkózni egy meztelen játékbaba látványával.

Nem tudom, mit szóltak volna az amerikai anyukák ahhoz a Barbie-hoz, amit Niki barátnőm preparált nagy vihogás közepette, hogy anatómiailag élethűbb legyen – nem mintha ez a kilátás Barbie esetében bármikor is reális lenne.

Most azon háborodtak fel sokan Donna Wood Burgmann New Jersey-i anyuka vezetésével, hogy kislánya egy olyan fiúbabával játszik, amelyiknek van fütyije. Ahelyett, hogy a hagyományoknak megfelelően maradt volna minden nemi jellegtől mentes. A már a nevében is pelenkázásra termett “You & Me Mommy My Diaper Doll” baba ráadásul hűen mutatja a férfi szervet – amennyire a kaucsuk erre képes, persze. A csomagoláson vagy az internetes oldalon ez nincs feltüntetve.

Miért baj, ha egy játék babának fütyije van?

A szülőket az osztja meg, hogy van, aki szerint még nem kell ilyen kis korban megismerni az emberi anatómiát, míg mások jó eszközt látnak benne, hogy alapszinten elmagyarázhassák a különbségeket. Mondjuk akinek volt része az óvodában a “megmutatom, ha te is megmutatod” típusú felfedezésben (ami, állítom, semmilyen pszichoszexuális sebet nem ejtett rajtunk), olyan sok újat nem kínál a baba.

Monica Beyer, terhességről és gyermeknevelésről szóló könyvek szerzője értetlenül nézi a vitát. “Valaki meg tudná magyarázni nekem, hogy mi a rossz abban, ha egy gyerek egy meztelen babát lát? Kinek jut eszébe bármi káros, tilos vagy szexuális egy játékbaba nemi szervéről? Mert ezt sugallja, ha azt mondjuk egy kislánynak, hogy nem láthatja. Az igazság az, hogy ha egy gyerek rámutat valamire, ami neki nincs, akkor a szülőnek mindössze annyi dolga van, hogy nevén nevezze.” Mindegy, hogy a babának pénisze vagy Vénusz-dombja van – ha egy babán látjuk, nem halunk bele, és nem lesz miatta a gyerek perverz – mondja Beyer. Az árt igazán, ha a nemek kérdését tabuként kezeljük, vagy félelemből nem beszélünk róla. És mi van akkor, ha egy kislánynak kisöccse születik? Az anya sosem fog kislánya szeme láttára pelenkázni?

Megnézem
Összes kép (1)

A csillámpóninak szárnya van, és a kislánytestű babának hatalmasra nőttek a mellei, de mégis a természetesnek tűnő dolgok verik ki a biztosítékot. Aki nem akar rendes fütyis babát adni a kislányának, ne tegye. De aki megteszi, arra ne süssék rá, hogy káros játékot ad a gyermeke kezébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top