Család

Több gyerek: nagyobb bérkülönbség

Több gyerek – több kedvezmény – ettől még persze nem járnak jobban anyagilag a nagycsaládosok az egyedülállóknál...

A gyerekek száma szerint bontva tovább nőttek a kereseti különbségek az első fél évben a tavalyihoz képest Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből. A növekvő különbség oka, hogy a családi adókedvezményt 2014-től a munkavállaló nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékának terhére is igénybe lehet venni, így nagyobb összeg marad a családoknál.

A hivatal adatai szerint a három vagy több gyermeket nevelők keresete a gyermekkedvezmény miatt csaknem havi 50 ezer forinttal ér többet, mint a gyermekteleneké.

Egy kis matek: a háztartások demográfiai és jövedelmi adatait is figyelembe véve a  havi nettó kereset gyermektelenek esetében 150 523 forint, míg 3 vagy több gyermeket nevelőknél már 200 331 forint – írja a KSH. Két gyermek esetén 176 976 forint, egy gyermeknél 157 953 forint volt a számított átlagos nettó kereset havonta az idén januártól június végéig terjedő időszakban.

Ez azt jelenti, hogy a múlt év azonos időszakával összevetve  a három vagy több gyermeket nevelőknél 15,4 százalékkal nőtt a havi nettó kereset. Ugyanezen időszakban az egy, illetve két gyermeket nevelő foglalkoztatottak esetében közel azonos mértékben, 2,7 és 2,6 százalékkal nőttek a havi keresetek.

Az alkalmazásban állók legnagyobb része, 48,5 százaléka gyermektelen, egy gyermeket 25,4 százalékuk nevel, két gyermeke mintegy ötödüknek van, míg három vagy több gyermeket mindössze 6 százalékuk nevel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top