Család

7 tévhit a babakötvényről

Az babakötvény a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvend, azonban még mindig sok tévhit merül fel vele kapcsolatban. Ezek közül szeretnénk most eloszlatni a legjellemzőbb félreértéseket.
7 Tévhit a babakötvényről

1. Csak az újszülötteknek válthatunk babakötvényt – tévhit!

Valószínűleg az elnevezéséből fakad az a félreértés, hogy babakötvényt csak kisbabáknak, illetve az újszülötteknek vásárolhatunk. Ez komoly tévhit, ugyanis bármely gyermeknek váltható, aki 2005. december 31-e után született.

2. A babakötvényhez nyitott Start számlára havonta kötelező befizetni – tévhit!
A babakötvény nem kötelezi a szülőt, hogy rendszeres befizetéseket helyezzen el a számlán. Ha úgy adódik, akkor kéthavonta vagy teljesen rendszertelenül is elhelyezhetünk a számlán pénzt, és az összeg nagyságára sincsenek korlátozó kitételek.

3. A babakötvényt csak külön szülői jóváhagyással veheti fel a gyermek – tévhit!
A kötvény futamidejének lejártakor, tehát 18. születésnapján minden különösebb procedúra nélkül felveheti a gyermek. A felvehető összegbe beleértendő a megtakarítás, a kamat és az állami támogatás is, tehát a teljes összeg a gyermek rendelkezésére áll.

4. A babakötvény összegét csak a gyermek tanulmányaira lehet fordítani – tévhit!
Számos más dologra is felhasználható a megtakarított összeg: így például otthonteremtésre, pályakezdésre, gyermekvállalásra, vállalkozás indítására.

5. Bármikor kivehetjük a Start-értékpapírszámlán gyarapodó pénzt – tévhit!
A gyermekek leghamarabb a nagykorúvá válásuk után férhetnek hozzá a Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez. Részleges pénzkivétel nincs, csak a teljes összeg vehető ki.

6. A babakötvény nem kamatozik, csupán a félretett összeg mellé ad a magyar állam támogatást – tévhit!
A kötvény nemcsak hogy kamatozik, hanem garantáltan követi az inflációt is. A vállalat kamat így az éves infláció mértéke +3 százalék.

7. A babakötvény után kamatadót kell fizetni – tévhit
A babakötvényben félretett pénz és a hozzá járuló kamatok, valamint állami támogatás után semmilyen adót nem kell fizetni, így a teljes összeg a gyermek rendelkezésére áll, amikor betölti a 18. életévét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top