Család

Ezért népszerű a Babakötvény

A Babakötvény a népszerűségét főként annak köszönheti, hogy egyrészt minimális adminisztrációt kíván meg az ügyféltől, de ennél is többet nyom a latban az, hogy a mai lehetőségek mellett biztonságos, szép hozamot biztosít. Emellett nem kötelezi a szülőket arra sem, hogy havonta rendszeresen, meghatározott összeget helyezzenek el a Start értékpapírszámlán, így rugalmasságot biztosít azokra az időszakokra, amikor éppen nincs lehetősége a családnak befizetésekre.

További előnyös tulajdonsága az ügyintézésnek, hogy egy egyszerű kiegészítő szerződés megkötésével az ügyfél otthonról is intézheti teendőit a Babakötvénnyel kapcsolatban az internetes WebKincstár és a telefonos Telekincstár segítségével, de mobiltelefon alkalmazáson keresztül, a MobilKincstár applikációval is megteheti ugyanezt, helyhez kötöttség nélkül.

Ezért népszerű a Babakötvény

Egyszerű befektetés

A Babakötvény tehát egy egyszerűen kezelhető befektetés, amely nem igényel különösebb pénzügyi szaktudást és kezdőtőkét. Az állam ugyanis gyakorlatilag automatikusan nyitja meg az újszülöttek számára a Start számlát, amin elhelyezi az egyszer életkezdési támogatást. Ennek összege jelenleg 42 500 forint. (Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében a születés évét követő hetedik évben (második utalási összeg) és a születését követő tizennegyedik évben (harmadik utalási összeg) újabb támogatást biztosít. A második és a harmadik utalási összeg 2006. évben született gyermekek esetében 42 000 – 42 000,- forint, 2007. évben és azt követően születettek esetében pedig 44 600 – 44 600,- forint.)
Ehhez semmilyen bejelentésre vagy külön igénylésre nincs szükség a szülők részéről, mert az életkezdési támogatásra jogosult gyermekek adatait havonta egyszer a Nemzeti Adó- és Vámhivatal küldi meg a Magyar Államkincstár számára a születést követő hónap 10. munkanapján kincstári letéti Start számla nyitása céljából.

Az automatikusan megnyitott Start számláról történik utalás a gyermek nevére megnyitott Start értékpapírszámlára. (Az erre a számlára elhelyezett összegek jelentik tulajdonképpen a Babakötvény vásárlásokat.) Ennek megnyitásához már szükség van egy “Kincstári Start értékpapírszámla” szerződés megkötésére, amelyet a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője intézhet személyesen a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak valamelyikében (jelenleg 55 ilyen ügyfélszolgálaton intézhetők ezek a számlaszerződések országszerte).

Biztos hozam

Ami a dolog befektetés részét – tehát a jövedelmezőségét – illeti, minden egyes megvásárolt Babakötvény után a Magyar Állam a kötvény értékének tíz százalékát (de maximum évi 6 ezer forintot) “told” hozzá a szülők megtakarításához, valamint garantálja, hogy a befizetések értékét tovább növeli az adott évi infláció mértékével és ezen felül még évi 3 százalékos kamatot is biztosít a megtakarítás után. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetében a támogatás mértéke 20 százalék, de legfeljebb évi 12 ezer forint.

Ezek a “jövedelmek” az évek során egész csinos összeggé gyűlhetnek: havi ötezer forintos megtakarítás esetén, ha a gyermek születésétől kezdve rendszeresen vásároltak a szülők Babakötvényt, akkor 18 éves korában közel két és fél millió forintot vehet fel gyermekük adómenetesen, amit azután meghatározott célokra – például tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére – fordíthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top