Család

Nem kap menedékjogot Amerikában az “egykeellenőr”

Elutasította New Yorkban egy szövetségi fellebbviteli bíróság egy kínai nő menedékjog-kérelmét, aki korábban több mint két évtizeden át aktív részese volt a kínai egykepolitika érvényesítésének.

A manhattani bíróság döntése értelmében a 61 éves Meng Szu-csen közbiztonsági tisztviselőként 22 éven át ellenőrzött mintegy 1100 háztartást Kína egyik körzetében, hogy az ott lakó családok tartják-e magukat a csupán egy gyermeket engedélyező központi politikához. Egy amerikai bevándorlási bíróság korábban azt állapította meg, hogy Meng feljelentette az engedély nélkül másodszor is terhességet vállaló nőket, miközben tudta, hogy az utóbbiakra kényszerabortusz és sterilizálás vár. A fellebbviteli eljárásban a nő elismerte, hogy látott olyan nőket, akiket az egykepolitika megsértéséért rendőrök hurcoltak el.

Meng 2008 februárjában érkezett az Egyesült Államokba, és menedékjogot kért azon az alapon, hogy otthon, Kínában politikai üldözés fenyegette, miután munkája során korrupt rendőröket jelentett fel. Elmondása szerint ezután két hétre őrizetbe vették, egy őr többször is megpofozta, és az őrök parancsára rabtársai is verték, egy fogát kiütötték. Menedékjog-kérelmét 2010-ben elutasította a bevándorlási bíróság.

Gary Yerman, a nő ügyvédje kedden arra hivatkozott, hogy Meng csupán a születések számát ellenőrző “statisztikus, népszámláló” volt. Mint mondta, a bírósági iratok szerint a nő rendőrtiszt, körzeti megbízott volt a Hupej tartománybeli Vuhan városában. Az ügyvéd azt is hangoztatta, hogy a fellebbviteli bíróság “eltúlozta Meng jelentőségét a kínai családtervezési politika érvényesítésében”, a bíró szerint viszont a nőnek “aktív szerepe volt az üldözésben”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top