Család

Kőbányai kilakoltatás: mi lesz a beteg gyerekekkel?

Hiába tüntettek a civilek, hétfőn az utcára került egy asszony Kőbányán, aki három gyereket is nevel. Megkérdeztük az önkormányzatot, mi lesz most a család sorsa.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfőn kilakoltattak egy nőt, három gyerekkel, akik közül kettő pszichiátriai beteg. Történetük bejárta a magyar sajtót. Mindenkit két kérdés érdekelt: hogyan fordulhat ez elő, és együtt tud-e maradni a család, vagy egy héttel a téli kilakoltatási moratórium előtt állami gondozásba kerülnek a gyerekek?

Szándék kérdése?

A szomorú történet 2007-ben, egy 35 ezer forintos tartozással indult. Ezt az önkormányzat úgy próbálta “rendezni”, hogy szerződést bontott a családdal, majd bérleti díj helyett lakhatási díjat kért, ami viszont a korábbi összeg duplája lett. Melinda, aki két gyermeknek a gyámja, egynek édesanyja, hét éven keresztül a megemelkedett összeget fizette. Közben (nem meglepő módon) négyszázezer forint közüzemi tartozása és százezer forint lakbérelmaradása gyűlt össze. “Szándék kérdése lett volna az önkormányzat részéről, hogy a család helyzete rendeződjön – állítja Misetics Bálint, az A Város Mindenkié (AVM) egyik aktivistája. – Nyár óta ismertük a család nehézségeit, több hónapig egyeztettünk az önkormányzattal, remélve, hogy megoldás születik. Hiába. A végén már a jogászunk telefonját sem vették fel.”

Forrás: www.avarosmindenkie.blog.hu

Cserelakás?

Melindáéknak cserelakást nem ajánlottak fel. “Erre az önkormányzatot a tartozás miatt jogilag nem is kötelezi semmi – állítja Bognár Eszter, az AVM jogásza. – Sőt tíz évig nem is pályázhatnak másik önkormányzati lakásra ugyanebben a kerületben. Más kérdés, hogy könnyedén tudnának a szabályokon változtatni, hiszen ezeket is ők hozták.” De vajon tényleg a tartozás volt a kilakoltatás egyetlen oka? Bognár Eszter szerint nem. “A lakók többször feljelentést tettek az önkormányzatnál, összeférhetetlenség miatt. A kifogás az volt, hogy Melinda gyerekei túl hangosan játszottak az udvaron.”

Akkor most hova?

A három gyerek közül egyet magához vett az édesapja, a két beteg gyereket és Melindát egyelőre rokonok fogadták be. Ez azonban a túlzsúfolt állapotok miatt hosszú távon semmiképp nem jelent megoldást. Elvileg érkezett egy felajánlás az AVM Facebook-oldalára. Ha minden igaz, a téli hónapokra kapnak egy kis lakást, aminek csak a rezsiköltségeit kell kifizetniük. Bognár Eszter azt mondja, nagyon csalódottak, bíztak benne, hogy sikerül megakadályozni a kilakoltatást. A jövőben igyekeznek segíteni Melindának elhelyezést találni egy átmeneti otthonban (ami nem könnyű, mert nagyon hosszúak a várólisták), valamint az önkormányzati bérlakásokra kiírt pályázatok kitöltésében.

Megkerestük kérdéseinkkel a kőbányai önkormányzatot is. Szerettük volna megtudni például, hogy – ellentétben egy másik lakóval – Melindának miért nem ajánlottak fel cserelakást, hiszen három gyereket is nevel. Megkérdeztük volna azt is, hogy humánus megoldásnak tartják-e Melinda kilakoltatását, a beteg gyerekeivel. “Hamarosan kiadunk egy nyilatkozatot, ami valószínűleg minden kérdésükre felelni fog” – válaszolták röviden.

A Maglódi út 5. szám alatt még valakinek lejárt a szerződése, Melinda anyósának. Az asszony négy éve hiába jár a bíróságra, első fokon már elutasították a keresetét, most várja a másodfokú bíróság ítéletét, de azt mondja, sok jóra nem számít. Pedig egy forint tartozása sincs, és ő is több gyermeket nevel. Ráadásul több mint 30 éve dolgozik mint kisgyermeknevelő. Hogy hol? Az önkormányzatnál. Hétfőn készül polgármesterhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top