Család

Miért fizetnek a nők többet ugyanazért a termékért?

A demokratikus országokban a nemek törvény előtti egyenlősége jó ideje nem kérdés. Hogyan lehetséges akkor az, hogy van, ahol mi nők mégis több pénzt fizetünk egyes árukért és szolgáltatásokért, mint a férfiak?

A CBC kanadai hírcsatorna Marketplace kutatócsoportja készített novemberben egy felmérést az ország három legnagyobb kiskereskedelmi bolthálózatában, a Wal-Martban, a Targetben és a Hudson’s Bay-ben. Egy cég férfiborotvája 30 százalékkal olcsóbb volt, mint a cég nőknek gyártott terméke. A jelenségnek neve is van: nemek szerinti árképzés (gender-based pricing). Egyes amerikai államokban  ismerve a dolog diszkriminatív jellegét a 90-es évek óta törvény tiltja az árakkal történő diszkriminációt. Ilyen például New York és Kalifornia. A szabályozás náluk kiterjed a szolgáltatásokra is; nem kérhetnek egy nőtől több pénzt, mint a férfi kuncsaftoktól egy fodrászatban, mosodában vagy manikűrszalonban. Azért, ha egy szolgáltatás több időt vesz igénybe, lehet magasabb árat kérni, de tilos az alapján kiállítani a számlát, hogy férfi vagy nő a megrendelő. 

A Marketplace (Price Wars: Battle of the Sexes) három meglepő megállapítást tett:

1. egyes termékeket a nőknek kisebb kiszerelésben árulnak
2. ugyanannak a gyártónak ugyanazért a termékéért a nők sokszor dupla annyit fizetnek, mint a férfiak (például egy cég szemránckréme férfiaknak 8,99, nőknek 22,99 kanadai dollárba került)
3. egyes áruk diszkriminatív beárazása már a gyerekholmikban is jelentkezik

A áruházak vezetői természetesen tagadták a vádat, mely szerint az árak megállapítását befolyásolja, hogy a célcsoport nőkből vagy férfiakból áll. “Az árak közötti különbség oka az eltérő csomagolásban, gyártási költségekben és összetevőkben keresendő” – nyilatkozták.

Kanadában már 2005-ben benyújtottak egy törvénytervezetet, mely megtiltotta volna a nemek szerinti beárazást. A javaslatból azonban a mai napig nem lett törvény. Hogy mennyire inspirálja a döntéshozókat a felmérés, az egyelőre kérdés. Elgondolkodtatta viszont az eset a franciákat, gazdasági miniszterük ugyanis a minap bejelentette, hogy részletesen vizsgálni fogják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top