Család

Abortusz: elindult a honlap, ahonnan megtudod, hol mennyibe kerül

Spanyol mintára nálunk is elindult az oldal, az abortourism.com, ami fiktív utazási irodaként mutatja meg, ha a terhesség-megszakítást választod, melyik országban mennyiért teheted ezt meg. Figyelem! Az egész egy figyelemfelkeltő médiahekk, nem az abortuszt reklámozzák. De akkor mire szeretnék ezzel felhívni a figyelmet?

Gerillaakció

A projekt megálmodója egy névtelenségbe burkolózó fiatal képzőművészekből álló csoport. Ez egy alulról szerveződő gerillaakció, aminek a célja az, hogy a reprodukciós jogokra felhívja a társadalom figyelmét, hogy az abortusz ne legyen tabu, hogy lehessen róla beszélni. Az oldalt norvég pályázati pénzből hozták létre, és szakmai partnerként ott állt végig mögöttük a PATENT Egyesület. Ők azok, akik évek óta küzdenek azért, hogy Magyarországon valóban mindenkinek joga legyen az abortuszhoz, hogy ne szigorítsák a fogamzásgátlók hozzáférését, és hogy az oktatás része legyen a szexuális felvilágosítás.

Aki mindezt nem tudja, annak úgy tűnhet, hogy kissé morbid módon úgy válogathatunk a célországok közül, mintha egy prospektusban nézegetnénk, hova menjünk nyaralni: Horvátország? Olaszország? Félpanzióval? Grúzia 58 500? Athéni magánkórház kétszázezerért?

Az oldal spanyol mintára készült: ajánlatokat láthatunk sürgősségi, esemény utáni tabletta elérhetőségeire, fogamzásgátlásra és terhesség-megszakításra. Megnézhetjük, melyik ország, melyik városában tudnánk a leghamarabb, legjobb áron recept nélkül esemény utáni tablettát vásárolni, vagy hol, mennyibe kerül egy abortusz. Valódi műtéti időpontokat viszont hiába próbálnánk lefoglalni, ez nem célja az oldalnak.

Abortusz: elindult a honlap, ahonnan megtudod, hol mennyibe kerül

Heti tíz magyar nő

Gyorsan szögezzük le: az abortusz egy lehetőség, a választás lehetősége. Millió és egy oka lehet annak, hogy egy nő, aki tisztában van a döntése súlyával, azt mondja: nem kívánja azt a terhességet. Ezek után sok esetben és sokan azzal szembesülnek, hogy döntéseikből különböző helyeken lelkiismereti kérdést csinálnak. A védőnői szolgálattal szemben gyakori panasz, hogy megalázó módon bánnak a nőkkel (tisztelet a kivételnek), a kórházakban a nővérek vagy az orvosok megpróbálják mégis rábeszélni őket a gyerekvállalásra.

A PATENT Egyesület tapasztalatai alapján Tüdő Petra azt mondja: szerintük ez és a szexuális felvilágosítás hiánya, valamint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta körüli mizéria mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sok nő újabban inkább külföldre megy abortuszra. A bécsi klinika nőgyógyásza, Christian Fiala többször jött már az egyesület meghívására Magyarországra. Míg a bécsi orvos korábban azt mondta, hetente 2-3 nő választja Bécset Budapest helyett, ma ez a szám a heti tízet is eléri. És ők gyakran az itthoni megalázó bánásmód miatt döntenek úgy, hogy inkább külföldre mennek.

A magyar sajtóban csak abortuszhajóként ismert az a korábbi kezdeményezés, aminek Rebecca Gomperts a kitalálója. A kezdeményezés célja a nem kívánt terhességek megelőzése és a biztonságos terhességmegszakítás támogatása. A hajó sorra látogatta az Európai Unió tagállamai közül azt a négyet (Írország, Málta, Portugália és Lengyelország), amelyben tiltott a terhességmegszakítás. Ő arról számolt be a Patentnak, hogy míg régebben három év alatt harminc magyar nő ment el hozzájuk, most már évente keresik fel őket ugyanennyien.

Mindez csak azt mutatja, hogy az abortusz és az abortuszhoz való jog nem lehet tabu, hiszen nők ezreit érinti. Ráadásul, ahogy mondani szokás, egy nő nem csak akkor tesz meg mindent, ha gyereket akar, hanem akkor is, ha nem akar. Az illegálisan végzett terhességmegszakítás pedig túl azon, hogy a korrupció melegágya, veszélyes is: az ilyen műtétekbe minden ötödik nő belehal.

Így gondolja a világ

S hogy az abortusz kérdése mennyire kényes, azt az is mutatja, ahogyan a világ különböző országaiban kezelik: van, ahol csak akkor engedélyezett, ha a nő életét veszélyezteti a terhesség, vagy ha a magzat fejlődési rendellenességgel jönne világra, esetleg szexuális bűncselekmény miatt lett terhes a nő. Ilyen hely Spanyolország és Lengyelország, de Írországban, Skóciában és Wales-ben is hasonló a helyzet.

Ezzel szemben Hollandiában például csak annyit rögzítettek törvényben, hogy “a fogamzás és az életképesség elérése közötti időszakban” legális az abortusz, Romániában a terhesség 14. hetéig engedélyezett. Máltán viszont minden esetben illegális.

Az abortourism.com nemcsak azt akarja megmutatni, hogy egyes országokban nehezebb a hozzáférés az abortuszhoz vagy az esemény utáni tablettához. Arra is ráébreszt, hogy a nők akár külföldre utazni is hajlandóak azért, hogy az általuk meghozott döntéshez megkapják a támogatást. Ezt viszont nem mindenki engedheti meg magának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top