Család

10 év börtön jár a béranyaságért Thaiföldön

Súlyosan büntetik a béranyaságot Thaiföldön, mert véget akarnak vetni az ország béranya kereskedelmi szerepének.

Törvénnyel tiltják Thaiföldön a béranyaságot. A helyi törvényhozás szigorú rendelkezésének célja, hogy véget vessenek Thaiföld “béranya-kereskedelmi központ” szerepének – mondta a Reuters Hírügynökségnek az egyik thai törvényhozó.

A rendelet megtiltja a külföldieknek a béranyák megbízását, kivéve, ha a béranya saját rokonai gyerekét hordja ki, illetve ha a béranya-szolgáltatást igénybe venni kívánó külföldi pár legalább egyike thai nemzetiségű. A törvény kiköti továbbá, hogy a gyermeket kihordó nő is csak thai nemzetiségű és huszonöt év feletti lehet.

Az intézkedést a tavalyi év több botránya előzte meg. 2014 augusztusában a thaiföldi rendőrség kilenc, béranyától született gyermeket és dadáikat, valamint egy terhes nőt talált egy bangkoki lakásban. Az eset után DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a gyermekek biológiai apja egy akkor még 24 éves japán üzletember – aki japán sajtóértesülések szerint – egy japán távközlési óriáscég tulajdonosának fia. Később kiderült, hogy a férfi legalább 12 gyermeket nemzett Thaiföldön, továbbá feltételezhetően még 4, szintén anyagi juttatás ellenében fogant, jelenleg Kambodzsában tartózkodó gyermeknek is ő az apja.

2013 decemberében egy akkor 21 éves thaiföldi nő ikreket szült egy ausztrál pár megrendelésére, de a Down-kóros kisfiút a család nem vette magához, csak az egészséges kislányt. Miután a történet nyilvánosságra került, a Down-kóros gyermek szívműtétjére és további gyógykezelésére egy ausztrál jótékonysági alapítvány több mint 200 ezer ausztrál dollárt (44 millió forint) gyűjtött össze. 2014 augusztusában a fiatal béranya kijelentette: vissza szeretné kapni a kislányt, miután nyilvánosságra került, hogy 1998-ban az ausztrál apát pedofília miatt elítélték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top