Család

Változások jönnek a családi pótlékkal kapcsolatban

Másképpen lehet majd igényelni jövő hónaptól a családi pótlékot. Jövőre pedig szigorodnak a szabályok: óvodába járáshoz fogják kötni a pótlék folyósítását.

A hét elején írtunk arról, hogy március 1-jétől átalakult a szociális támogatások rendszere. Megszűnt több szociális ellátási forma, és számos segély kikerült az önkormányzatok hatásköréből.

További változás, hogy április 1-jétöl a családi pótlék igénylésének menete is más lesz. Eddig csak a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságain és a kormányablakoknál lehetett igényelni a pótlékot. Ezután azonban megyei helyett járási szinten intézik majd, vagyis több helyen lehet a jövőben az igényeket benyújtani.

  • a Magyar Államkincstárnál
  • a kormányablakoknál
  • és a járási hivatalokban is.

Ez valójában egyszerűsítés, hiszen csaknem kétszáz új helyszínen lesz így igényelhető a pótlék – írja a Pénzcentrum. A pótlék összege nem változik.

A családi pótlék havi összege 2015-ben:

Egygyermekes család esetén 12 ‍‍200 forint,

Kétgyermekes család esetén 13 300 forint,

Három vagy több gyermeket nevelő csalás esetén 16 ezer forint gyermekenként.

Szigorít a kormány

Amint arról korábban több cikkben is írtunk, 2015 szeptemberétől hároméves kortól kötelező lesz az óvodába járás. 2016. január elsejétől pedig kötelező óvodáztatáshoz kötik a családi pótlék folyósítását. Ez azt jelenti, hogy csak azok kaphatják majd meg a támogatást, akiknek rendszeresen jár óvodába a gyerekük, és nincs 20 napnál több igazolatlan hiányzása. Ellenkező esetben a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedéstől a kormány azt reméli, hogy az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top