Család

A siker titka: a tudatos tervezés?

Sokszor úgy tűnhet, hogy a siker elsősorban a szerencsén múlik. Persze az is kell hozzá, de kitartás és tudatosság nélkül a szerencse mit sem ér. Az OTP Bank egy tematikus hónap keretében sikeres magyar hölgyeket mutat be, akik már megvalósították álmaikat. Mi segítette őket a céljaik elérésében, és milyen szerepet kapott ebben a pénzügyi tudatosság? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszoltak riportalanyaink.

Elsőként Szegedi Kata, nemzetközileg elismert magyar divattervezővel beszélgettünk. Kata már gyermekkorában pontosan tudta, hogy divattervezéssel szeretne foglalkozni. A tehetség és szorgalom mellett azonban ahhoz, hogy megállja helyét ebben a szép, de korántsem könnyű szakmában, fontos a biztos anyagi háttér is. Úgy véli, érdemes előre gondolkodni, tudatosan félretenni még akkor is, ha nem vagyunk ennyire biztosak céljainkban.
 

A siker titka: a tudatos tervezés?

Mióta tudod, hogy divattervező szeretnél lenni?
Hatéves korom körül már a babáimnak is én készítettem a ruhákat. Édesanyám tanácsára a későbbiekben elkezdtem tudatosan készülni a művészeti pályára, folyamatosan vettem részt rajzórákon, majd Budapest legjobb művészeti iskoláiba járhattam. Szóval régóta dolgozom az álmaimért.

Mi segített abban, hogy elérd az álmaidat?
A szüleim támogatása nélkül nem jutottam volna el idáig. Szabadságot adtak nekem és mindig biztattak. Ez elképesztően sokat jelentett nekem és jelent a mai napig. Tudatosan kerestem a lehetőségeket. Például a Képző- és Iparművészeti Szakiskola után Lakatos Márk stylist asszisztense lettem. Fiatalabb koromban folyamatosan dolgoztam, mert pontosan tudtam, hogy ez a továbbiakban szakmailag és anyagilag is a segítségemre lesz.

Fiatal pályakezdőként, majd pedig fiatal vállalkozóként szembesültél az álmok anyagi oldalával is. Mekkora kihívást jelentett, hogy megteremtsed a pénzügyi hátteret céljaid megvalósításához?
Az elején kihívást jelentett és persze talán most is lehetne jobb az anyagi helyzet, de ezen a téren a tudatos tervezés nagyon sokat segít. A bevételeink nagy részét a következő kollekcióra fordítjuk, vagyis a jövőbe fektetjük. Mindig próbálok a csapatommal még többet és jobbat elérni szakmailag és a pénzügyileg is.

“Kevesen vannak azok, akik – Katához hasonlóan – már kisgyermekkorukban tudták, milyen szakmát választanak. Egy biztos azonban, bármi is legyen a későbbi cél, a biztos anyagi háttér nagy segítséget jelent. A megtakarítást érdemes tehát minél előbb elkezdeni, már akár kis összegekkel is, mint ahogyan Kata is tette” – javasolta Nyitrai Győző. Az OTP Bank igazgatója hozzátette: “Lényeg a tudatosság és a kitartás – ez pedig biztosan meg fogja hozni az eredményeket. Ha elbizonytalanodunk a pénzügyek terén, forduljunk bátran szakértőhöz.

Mennyire tartod fontosnak, hogy valaki, aki nagyot mer álmodni, időben gondoljon a pénzügyi jövőjére is?
Nagyon fontosnak tartom a hosszú távú tervezést mind a célok kijelölése, mind a pénzügyek átgondolása során. Kezdetekben, amikor még nem voltam teljesen tisztában a pénzügyekkel, tanácsot kértem mindenkitől, akitől csak tudtam. A diploma megszerzése után azonban megfontoltabb lettem, a bevételeim nagy részét egyből félretettem a következő kollekciómra. Azóta is rendszeresen megtakarítok.

Mit tanácsolnál annak, aki most vág bele az álmai megvalósításába, mi a siker titka?
A siker több dolgon múlik. Van, amire nem tudunk felkészülni, de az anyagi háttér megalapozásával biztos közelebb juthatunk a kitűzött célhoz. A megtakarítás elkezdése sosem késő.
A sikerhez emellett szükség van a tudatos tervezésre és a hitre abban is, amit csinálunk.  Fontos, hogy ne ijedjünk meg a kezdeti akadályoktól.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top