Család

5 ok, amiért nem éri meg házasságot kötni

Elöljáróban leszögezném, hogy menthetetlenül házasságpárti vagyok. Mégis muszáj beszélni néhány olyan okról, amiért nem érdemes házasságot kötni.

A házasság választásának van egészséges és kóros változata. Minden olyan motívum egészséges, amely a házasság pozitívumait is tekintetbe veszi: vágy arra, hogy állandó társam legyen, közös életvitel, anyaság/apaság vágya, biztonságos szex iránti igény, érzelmi támogatás, gondoskodás adása, kapása. Van viszont néhány igen egészségtelen, és a házasságot kudarccal fenyegető motiváció is:

Félelem

A házasság kimenetele szempontjából kockázatosak azok a motívumok, amelyek valamiféle félelemből táplálkoznak: sokan rettegnek a magánytól, a vénlányságtól/agglegénységtől, a szegénységtől. Számtalan igen fiatal ember menekül házasságba a boldogtalan, fenyegetettségekkel teli alapcsaládból. Ez utóbbi esetben a fiatal pár hamar ráébredhet arra, hogy ami elől elmenekült, azt maga hozta létre új családjában.

A magány elől menekülők számára sem hoz megnyugvást az új kapcsolat. Többségük olyan ember, aki képtelen elviselni az intimitást, játszmákba menekül, csak hogy történjen végre valami, majd végül épp olyan magányosnak érzi magát, mint korábban, de a házasságot csak nehézségek árán tudja felbontani.

Végre kellek valakinek

Kockázatos motívum, ha a házasság célja az önértékelésen esett sebek gyógyítása, amelyeket egy megszakadt kapcsolat okozott. A bizonyítási vágy, hogy mégis kellek valakinek. Efféle házasság esetében nem a másikat szeretjük úgy, ahogy van, hanem a sebeinket nyalogatjuk, ami házastársunk átverését jelenti.

Folytatás a Bízz magadban blogon!

5 ok, amiért nem éri meg házasságot kötni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top