Család

Tablet-teszt sulikezdésre: mit használjon a gyerek?

Bár az iskola már elkezdődött, sokan egy-két hetet várnak a nagyobb beszerzésekkel, főleg, mert a tanszerek és az új iskolatáska megvétele sokaknál alaposan megcsapolja a családi kasszát. Ma már viszont akár a fiatalabb gyerekek számára is hasznos társ lehet egy táblagép, ezért fogtunk két belépő kategóriás eszközt és a 11 éves Dorka kezébe adtuk, hogy mondjon róluk véleményt.

Tablet az iskolában? A kérdés egy-két éve még felesleges rongyrázásra utalhatott volna, ma viszont már a “miért ne?” visszakérdezéssel lehetne reagálni. Hiszen ezek a könnyű és vékony gépek szinte minden alapvető feladatra (szövegírás, könyvek, cikkek olvasása, videónézés, stb.) alkalmasak, amire a nagyobb és jellemzően drágább laptopok.

Míg az első táblagépek megjelenésekor még súlyos pénzeket kellett kiadni egy-egy ilyen eszközért, ma már akár 20-30 ezer forintért is beszerezhetőek ezek a jellemzően Android operációs rendszerrel szerelt kütyük. Ez pedig már kiválóan alkalmas lehet a tanulás támogatására, főleg, mivel egyre több kiváló alkalmazás jelenik meg, amelyek például a nyelvtanulást, de akár a matematikát, biológiát vagy éppen a fizikát képesek játékos úton megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel. Arról nem beszélve, hogy napjainkban már ugyanannyira a műveltség részét képezik a programozási alapismeretek (vagyis kellene képezniük).

Mit gondol a táblagépről egy mai tinédzser?

Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy Dorkához hasonló fiatal hogyan boldogul egy ilyen táblagéppel – illetve esetünkben kettővel – mindenféle előzetes útmutatás nélkül. A teszt során egy belépő kategóriás Huawei MediaPad T1 (42 000 Ft) 8 gigabájt belső memóriával és egy valamivel drágább, 16 gigabájtos Lenovo TAB A8 (49 900 Ft) mérkőzött Dorka kegyeiért.

Az üzembe helyezés egyik eszköznél sem okozott problémát a bekapcsoló gomb ugyanis teljesen egyértelműen azonosítható mindkét tableten. Mindkét tablet gördülékenyen működik, a sebességre és a képernyők minőségére sem volt panasz, Dorka mindkét kijelzőt szépnek és élesnek találta.

Ami a külsőségeket illeti, a tabletek általában unalmasan egyforma fekete/fehér lapok, ebből az összehasonlításból az elegáns sötétkék színű Lenovo került ki győztesen, amely egyébként könnyebb is a Huaweinél. Bár mindkét gép kijelzője 8 inch, vagyis körülbelül 20 centiméter, érzésre a Lenovo kompaktabbnak tűnt.

A Lenovo kisebb, könnyebb - és drágább
A Lenovo kisebb, könnyebb – és drágább

A kijelző fényerejének állíthatósága egyik gép esetében sem okozott gondot Dorkának – igaz, korábban már használt másmilyen táblagépet –, és még a legerősebb fokozatban sem bántotta a szemét.

Használat közben

Érdekes tapasztalat egy 11 éves lánytól, hogy bár nem okoz gondot, ha szöveget kell olvasnia táblagépen, de a hosszabb ideig tartó olvasásra mégis a papír a megfelelő médium. Dorka saját elmondása szerint nagyon szeret olvasni, és kifejezetten szereti lapozgatni a könyveket, míg ha képernyőn kell olvasnia, hamar türelmetlen lesz.

Alkalmazások tengerében

Az Android operációs rendszerre számtalan játék és játékos oktató alkalmazás is elérhető, sok ezek közül teljesen ingyenes. Dorka persze a játékokat szerette a legjobban: a Geometry Dash és a Minecraft voltak a kedvencei, amelyek mindkét tableten remekül futottak. Emellett használta a Retrica nevű fotószerkesztőt, és barátaival váltott üzeneteket a Hangouts alkalmazáson keresztül. Persze nem maradhatott el a YouTube használata sem, a két táblagép zenehallgatásra is kiválóan alkalmas volt, a hangminőség még a testvéreivel zajló kártyacsata közben sem hagyott kívánnivalót maga után. Dorka kipróbálta az ingyenes DuoLingo nevű nyelvoktató alkalmazást is, amellyel a német szavakat gyakorolta. Anyukája nagy örömére pedig pillanatok alatt meg tudott nézni bármit az interneten: a boltok nyitva tartásától a hétvégi gyerekprogramokig.

A Huawei, bár olcsóbb, játékra is alkalmas
A Huawei, bár olcsóbb, játékra is alkalmas

Az ítélet

Ha Dorkának választania kellene, a két gép közül a Lenovót választaná, mivel az egy fokkal könnyebb és kompaktabb a Huaweinél. Utóbbinál egyébként a kereső mezőbe beírt szavak aláhúzását találta zavarónak, amit többszöri próbálkozásra sem tudott kikapcsolni.

Mit mond a szülő?

Dorka anyukája – akinek ezúton is köszönjük a segítséget – szerint egy tablet kiválasztásánál a fő szempont természetesen az lenne, hogy a kislánynak tetsszen, emellett legyen egyszerűen kezelhető és praktikus. A táblagép előnyének azt tartja, hogy kisebb és könnyebb, mint egy laptop, és mivel Dorka még csak 11 éves, neki nem kell annyit gépelnie mint az idősebb diákoknak vagy a szülőknek. Dorka anyukája szerint már tökéletesen eligazodik az interneten, apukája születésnapjára például mindennek a hálón nézett utána. Ennek ellenére egyelőre limitálva van a családban a tablethasználat, hogy továbbra is megmaradjon az olvasás iránti szeretet, illetve hogy a kislány se forduljon be a sok gépezéstől.

A teszthez használt készülékeket az Extreme Digital szállította.

További cikkek táblagépekről, tabletekről az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top