Család

7 hiba, amit egy vita során elkövethetsz

Általában zsigerből veszekszünk. Vagy ontjuk magunkból a mondatokat, dől belőlünk a panasz, a szidalom, vagy éppenséggel kukán hallgatunk, majd egy éjszakányi rágódás után megszületnek bennünk a szükséges mondatok, amelyeket ki kellett volna mondanunk.

Az emberek többsége utál vitázni, veszekedni. Gyakran olyan kapcsolatokban élünk, amelyek végeláthatatlan viták színterei. Egyik feszültség követi a másikat, soha nincs vége, és senki sem nyer vele igazán. Vannak tipikus hibák, amelyeket ha elkövetünk, akkor egy végeláthatatlan vita-tengerben találjuk magunkat.

1. A kritikák a másik félre irányulnak

Nyíltan, keresetlen szavakkal kritizáljuk a másikat. Többnyire gondolkodás nélkül vagdosunk szitkozódó kifejezéseket a másikhoz. Címkézzük, elítéljük őt, mert mi tudjuk, mi a helyes viselkedés, és ő nem eszerint cselekedett. A nagy klasszikusok: “mert te …vagy”, “mert te soha nem csinálod ezt”, “mert te mindig ezt csinálod”. Az eredménye, hogy a partner megtámadva érzi magát, és visszatámad, vagy éppenséggel elkullog, hogy erőt gyűjtsön egy ellentámadáshoz.

A folytatásért kattints a Bízz magadban caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top