Család

10 dolog, aminek örülnénk, ha a gyerekeinknek tanítanák a suliban

Méghozzá 10 olyan dolog, aminek sokkal jobban örülnénk, mint a mindennapos kötelező éneklésnek. Nem mintha az énekléssel bármi baj lenne, inkább sok más hasznosabb tanítani való hiányával van a gond.

Én magam is énekeltem hosszú ideig, jártam a világot fiatal felnőttként a kórussal, úgyhogy mindennek vagyok mondható, csak dalellenesnek nem. Nem is az újító szándék a gond, meg a mögé pakolt ideológia is szép, hogy állítólag így majd jobban megy nekik a tanulás. Csak az a probléma, hogy nem értem, miért pont az éneklést kell erőltetni? Lennének sokkal egyértelműbb hiányosságok a tananyagban, amit már az én gyerekkoromban sem tanítottak meg nekünk, pedig már akkor is nagy hasznát vettük volna.

1. Több informatika

Ahogy a gyerekeim általános iskolai informatika óráit elnézem, az oda járó diákok már jócskán “túlképzettek” ahhoz képest, amit a mostani tananyag képes nyújtani nekik. Egyszerűen fel kellene már fogni, hogy a mai kölkök szinte tablettel a kezükben születnek, lehet ellenkezni ezzel, de akkor is így van: másodikos korukra már jobban értenek a kütyükhöz lassan, mint a felnőttek. Ehhez mérten kellene őket oktatni informatikából valami olyan hasznos tudásra, ami tényleg felkészíti őket arra, hogyan használják a számítógépeket okosan és jól.

Forrás: //bestreviews.com/#reviews

2. Több nyelvtanulás

Az állandó újrakezdőket nevelik ki már jó ideje az iskolák, már az én korosztályomra is az volt jellemző, hogy mire hat év nyelvtanulás után találkoztunk a gimnáziumi angolórákkal például, úgy ültünk ott, hogy épphogy bemutatkozni tudtunk. Nem tudom, miért van ez, de most is így megy, a gyerekeimen látom, hogy pont annyira szereztek eddig használható nyelvtudást, amennyire informatikait. Az nem a használható kategória, ha egy gyerek már öt éve ötös angolból, de éles helyzetben, külföldön már nem tud összerakni egy épkézláb kérdést. Lehetne ezt erőltetni az éneklés helyett, ha már olyan világban élünk, hogy nyelvtudás nélkül levegőt sem tudnak majd venni felnőttkorukban.

3. Több önismeret, önbizalom, önszeretet

Utópisztikus vagyok tudom, hogy az iskolát valami olyannak gondolom, ahol a gyerekek felkészülnek az életre és azért járnak oda, hogy aztán majd jól helyt álljanak felnőttként. Az iskola természetesen nem ezért van, hiszen a jelek szerint nem sok lelki felkészülést biztosít a gyerekeknek. Pedig ilyen lehetne az önismereti órák bevezetése, aminek keretében drámajátékkal, szituációs játékokkal, egyéni feladatokkal, a lehetőségek szinte korlátlanok, hogyan lehet segíteni a gyerekeket, hogy több önbizalommal lépjenek ki az életbe. Ha igazán jót akarunk nekik, akkor ez például tényleg sokkal fontosabb és hatékonyabb lenne, mint a kötelező éneklés.

10 dolog, aminek örülnénk, ha a gyerekeinknek tanítanák a suliban

4. Több pénzügy

Nem a konkrét matekra gondolok, mert aki kiigazodik a szorzótáblán, az már nagyjából elboldogul azzal is, hogy mennyit kell visszaadjon neki az eladó a boltban. Itt inkább azt hiányolom, hogy nem segít nekik senki –  olyan, aki tényleg ért is hozzá – abban, hogy majd egykor, sokára hogyan kell beosztani a pénzt, fizetést, hogyan kell egyáltalán a pénzhez viszonyulni. Azért nem csak családi ügy ez, mert lássuk be, a legtöbb gyerek nem a legjobb példát látja otthon ebben a témában. Szuper lenne megtanítani nekik, hogy ne verjék magukat hitelbe egy nagyobb tévé miatt és hogy mi az, ami sokkal fontosabb a pénznél.

5. Több KRESZ és autóvezetés

Ez a kedvenc vesszőparipám, mert a KRESZ az, amit szigorúan kötelezővé tennék az iskolában. Egész egyszerűen azért, mert a gyerekek mászkálnak gyalog az utcán – mily meglepő –, sőt még biciklire is pattannak sokszor, és mindkettőhöz szükségük lenne arra, hogy jól ismerjék a közlekedés szabályait. Hogy például mikor merre mehetnek biciklivel az úttesten anélkül, hogy elcsapná őket egy autó. Ehhez pedig még hozzácsapnám azt a remek rendszert, hogy mire érettségit kapnak a kezükbe, legyen jogsijuk is. Mert az is ma már alap, hogy kell, még akkor is, ha autó még a láthatáron sincs.

10 dolog, aminek örülnénk, ha a gyerekeinknek tanítanák a suliban

6. Több szexuális felvilágosítás

Túl azon, hogy egy biológiaórán nagy rihegés-röhögések közepette elmondják nekik, hogy ki-hova-tesz-be-mit. Mondjuk lehetne ennek az egész szexualitásnak a lelki oldalát is érinteni, hogy mit jelent az, ha egy nő nem akarja. Hogy egyáltalán: joguk van nemet mondani, és ne adják oda magukat csak megfelelési kényszerből. Hogy milyen az, amikor szerelemből történik. A fiúk meg ne erőszakoskodjanak, mert a végén egy apuka lenyisszantja a micsodájukat. Nekünk is valaki igazán elmesélhette volna, hogy milyen az, amikor kihasznál egy férfi, és hogyan védekezzünk lelkileg ellene. Hogy hogyan vegyük észre, ha közeledik valaki felénk, és hogyan reagáljunk, ha tetszik. Meg hogy például mihez kezdjünk magunkkal másnap reggel.

7. Több sakk

Kötelezővé tenném a sakkot, mert olyan szinten fejleszti a gondolkodást, a logikát és az előre tervezés képességét, mint nyolcvan napnyi nonstop éneklés sosem. A sakk növeli a koncentrálóképességet, fejleszti a gyerekek önállóságát és a tudatos önfegyelmet. Ugye, hogy milyen nagy szükség lenne mindegyikre minden gyereknél?

10 dolog, aminek örülnénk, ha a gyerekeinknek tanítanák a suliban

8. Több meditációs, relaxációs technikát

Jó, lehet, hogy én nagyon ezobiolila fejű vagyok, de hiszek abban, amit a dalai láma mondott: “Ha a világon minden 8 éves gyereket megtanítanánk meditálni, egy generáción belül eltűnne az erőszak a Földről.” De ha nem megyünk ilyen messzire, hogy az összes erőszakot el akarjuk tüntetni, akkor is kellene relaxációs technikákat tanítani nekik azért, hogy az élettel járó stressz helyzeteket jól tudják kezelni. Az éneklést ide például egész jól be lehetne építeni, mint stresszoldó technikát.

9. Több család, szülőség

Annyi tudnivalóval indulnak neki a gyerekek a szülőségnek, amit a saját szüleiktől látnak. Ez néha egészen kevés, és kicsit sem jó példa. Szükség lenne arra, hogy tanuljanak olyat, ami hiteles szülőkké teheti őket, hogy a következő generáció, ami az ő gyerekeikből áll majd, már ne legyen ennyire lelki sérült, mint a miénk. Mindenki csak panaszkodik azon, hogy milyen borúlátó a magyar, és mennyire negatív a világképünk. Tessék, a gyerekeknél kellene elkezdeni a társadalmi hozzáállás átformálását, méghozzá pont azzal, hogy ők már új szemléletű szülők lehessenek.

10 dolog, aminek örülnénk, ha a gyerekeinknek tanítanák a suliban

10. Több élet

Válaszokat adjunk nekik a nagy kérdésekre. Legyen az kötelező és mindennapos, hogy kérdezhetnek, és kapnak is olyan válaszokat, amikből tanulni tudnak az életről. Szerelemről, barátságról, bántalmazásról, önvédelemről, emberségről, önkéntességről, szeretetről, segítésről, arany középútról, jelenben levésről, önbizalomról, testképről, a média káros hatásáról… mindenről, ami ahhoz kell, hogy egészséges lelkű felnőtt váljon belőlük, aki két lábbal áll a földön, és boldogan él, míg meg nem hal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top