Család

Egy elírás miatt egy hónapig nem tudta, hogy meghalt a férje

Az asszonyt nem értesítették a férje haláláról, 42 napig keresték, a rendőrség eltűntként tartotta számon...

A 83 éves Szövérfi László október 7-én szívinfarktust kapott egy élelmiszerboltban, mentőt hívtak hozzá, de a mentőautóban meghalt, a kórház helyett egyből a patológiára vitték.

A felesége nagyon aggódott a férfiért, hívta a rendőrséget. A rendőrség eltűntként kereste az idős férfit. A család teleplakátolta a környéket,  és többször is végighívták az összes budapesti kórházat, de mindig az a válasz érkezett, hogy nem szállítottak hozzájuk ilyen nevű beteget.

42 nap múlva telefonon hívták Szövérfi László feleségét, Icát. “Egy férfi szólt a kagylóba, azt kérdezte, vállalnánk-e a férjem temetési költségeit, vagy elindítsa-e a köztemetési eljárást. Kiderült, hogy a IX. kerületi önkormányzat egyik lelkiismeretes ügyintézője volt. Tőle tudtam meg, hogy a férjem akkor már több mint egy hónapja a SOTE orvostani intézetében feküdt. Ők hívták fel az önkormányzatot, hogy a köztemetést kezdeményezzék. Szerencsére az önkormányzati ügyintéző vette a fáradságot, és értesített” – mesélte a Borsnak az asszony.

Egy elírás miatt egy hónapig nem tudta, hogy meghalt a férje

A lap felkereste az összes érintett intézményt. A rendőrség a személyt eltűntként kereste. Az eltűnt személy nem ismeretlen holttestként volt nyilvántartva a patológián, hanem személyazonossággal. Az ide vonatkozó kormányrendelet alapján a halottszemlét végző orvosnak kell értesítenie az elhunyt eltemetésére kötelezettet a halál tényéről. A rendőrség részéről eljáró előadó több alkalommal felvette a kapcsolatot a Mentőszolgálattal annak ellenőrzésére, hogy szállították-e az eltűntként keresett férfit, azonban a válasz minden alkalommal nemleges volt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az Országos Mentőszolgálat képviseletében Győrfi Pál elmondta: a mentők több mint egy órán át küzdöttek az idős férfi életéért, de sajnos nem lehetett újraéleszteni. Az elhunytat a SOTE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetbe szállították. A számítógép adatnyilvántartásába a beteg nevének első betűje hibásan került be, így fordulhatott elő, hogy amikor a telefonos érdeklődés kapcsán a számítógépben keresték a nevet, az adatbázisban nem találták. Az elhunyt személy hozzátartozóinak értesítése ilyen esetekben egyébként nem az Országos Mentőszolgálat, hanem a fogadó intézmény feladata.  A Semmelweis Egyetem azt írta, hogy mivel az intézet igazgatója külföldön van, így csak később tudnak tájékoztatást adni az ügyről.

A család perre készül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top