Család

4 jel, ami megmutatja, hogy a kapcsolat válással fog végződni

Igazán jó lenne tudni még a házasságkötés előtt, hogy mennyire lesz tartós a házasságunk. Vagy legalább pár évvel az esküvő után, hogy épül-e vagy romlik a kapcsolatunk. Nem lehetetlen a dolog, és még jósgömb sem kell hozzá.

Egyszerűen csak azt kell megfigyelni, hogyan veszekszünk. John Gottman amerikai pszichológus egy kutatólaboratóriumban párokat figyelt meg, miközben azok veszekedtek. A kutatásai során rájött arra, hogy a veszekedés stílusából egészen pontosan megjósolható, hogy a pár együtt marad-e vagy elválik.

Gottman szerint, ha a vita kritikával, gúnnyal vagy a megvetés egyéb formáival indul, azt durva indításnak nevezzük. Még akkor is lehet durva az indítás, ha egyik fél sem emeli fel a hangját, de amit mondanak, az erős negativitással bír. Gottman szerint egy 15 perces vita első három percéből meg lehet jósolni a veszekedés és az egész kapcsolat kimenetelét.

Mi számít durva indításnak? Teljesen természetes, hogy mindig is lesznek kifogásaink azzal az emberrel szemben, akivel együtt élünk, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt miként hozzuk a tudomására. A ténymegállapítást egy világ választja el a kritikától. A kritika olyan negatív jelzőket tartalmaz, amely a társ jellemét vagy természetét írják le, nem pedig azt a tényt, ami a másik viselkedésében zavaró. Nézzünk egy példát!

A folytatásért kattints a Bízz magadban caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top