Család

Nem sokat ér az abortusz előtti kötelező tanácsadás

Az abortuszra készülő nők mindössze néhány százaléka gondolja meg magát a kötelező tanácsadás hatására.

Értelmetlen vegzatúra, csak a látszat kedvéért fenntartott üres rutineljárás az abortusz előtti kötelező családvédelmi tanácsadás, a problémát másképp kellene kezelni – nyilatkozta több szakember a Hirado.hu-nak.

A statisztikák szerint évente csak a terhességmegszakítást kérelmező nők néhány százalékának szándékát változtatja meg a védőnővel folytatott kötelező beszélgetés. A szakemberek szerint éppen ezért vagy el kellene törölni, vagy meg kellene változtatni a tanácsadást.

“Ha egy ország engedélyezi az abortuszt, nem kell ilyen akadálypályákat állítani a nők elé, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak a terhességmegszakításról hozott döntésük idején” – nyilatkozta Spronz Júlia ügyvéd, a Patent Egyesület munkatársa a portálnak.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra is, hogy ENSZ nőjogi bizottsága és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint nem az abortuszra jelentkező nők dolgának nehezítésével, hanem szexuális felvilágosítással, a gyerekvállalás ösztönzésével, a női egyenjogúság megteremtésével, a munkavállalási, bölcsődei, óvodai kapacitások bővítésével kell fellépni a terhességmegszakítások számának csökkentése érdekében.

Olaj-Rabóczky Anett, az abortusz.hu munkatársa szintén úgy véli, hogy a kötelező tanácsadás nem túl hatékony. A magzatok megtartását hatékonyabban támogatná, ha az érintett nőket a család és a barátok támogatnák, ehhez azonban a közgondolkodást kellene megváltoztatni a nem kívánt terhességgel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top