Család

Az, hogy anya vagyok, nem jelenti azt, hogy munkaképtelen vagyok, ezt a cégek is tudhatnák

Egy széles mosoly, ez a válasz arra a mondatomra, amikor állásinterjún elmondom, hogy van három gyerekem. Legtöbbször azonban be se hívnak, mert az gondolják, hogy képtelen leszek ennyi gyerekkel rendesen, megbízhatóan dolgozni. A korábbi beosztásomról pedig csak álmodhatok, hiába van húszéves munkaviszonyom és vezetői tapasztalatom – meséli Virág az NLCafénak.

“Arra nem gondolnak, hogy már nem szülök többet, van gyakorlatom, és éppen a gyerekek miatt is megbízható vagyok. Ha kívánhatnék valamit, akkor egy olyan munkahelyet szeretnék, mint a Vészhelyzetben, ahol van bölcsi, meg ovi, ebédszünetben ránézhetek a gyerekeimre, együtt mehetünk haza, és együtt is jöhetünk reggel. A részmunkaidő is jó lenne, de ilyen állást szinte lehetetlen találni. Azért mert anya vagyok, az nem azt jelenti, hogy munkaképtelen vagyok, ezt jó lenne, ha a cégek is tudnák!”

Sajnos kevés cégnél figyelnek a szülés után visszatérő nők igényeire, és ez nem segít a vállalati óvodák elterjedésében. Hiába a munkaerőhiány, ez sem ösztönzi a megoldáskeresést ebbe az irányba. A rugalmas munkaidő vagy a 4, 6 órás munka ritka, mint a fehér holló, szóval nincs könnyű dolguk az anyáknak. A túlzsúfolt állami óvodák, bölcsődék helyzete alig változik, miközben a kormány egyre sürgeti a gyerekvállalást. Az új szocpolnak köszönhetően lehet, hogy többen döntenek a három gyerek vállalása mellett, de mi lesz azután, ha a gyerekek felcseperedtek? Őrült rohanás a munkahely és a gyerekek között vagy széles mosoly és széttárt kezek az állásinterjúkon?

A kecskeméti Mercedes gyár dolgozóinak nem kell azon törniük a fejüket, hogy mi legyen a csemetéikkel, mert a bölcsitől gyakorlatilag a diplomáig bezárólag minden intézményi formát megteremt a cég a gyerekeknek.

A bölcsőde és az óvoda közvetlenül a gyár mellett van, jelenleg 70 férőhelyes, így a szülők rögtön munka után, percek alatt odaérnek a gyerekekért.

Az ovi nagyon környezettudatos és már kicsi korban elkezdik a gyerekeket hozzászoktatni a német nyelvhez: dalokat énekelnek németül, verseket tanulnak. Benyó Zsuzsanna, a kecskeméti Mercedes-Benz Kommunikációs és vállalati kapcsolatok vezetője azt mondta, hogy édesanyaként ő maga is tudja, mennyire fontos az, hogy munka közben a dolgozók biztonságban és jó kezekben tudják a gyermekeiket.

Iskolája eddig is volt a cégnek, 2014-ig azonban csak a német dolgozók gyerekei járhattak oda, mert német nyelven tanítottak. Ma már a magyar dolgozók gyerekei számára is elérhető az iskola, itt a fő oktatási nyelv továbbra is a német, de mindkét nyelven le tudják majd tenni az érettségit az ott tanulók. Az óvoda és a bölcsőde 2015 szeptembere óta működik.

Fotó: Banczik Róbert/kecskemet.hu
Csillag” Bölcsőde és Óvoda (Fotó: Banczik Róbert/kecskemet.hu)

A Pick Szeged óvodáját 1976-ban a nagy üzemi beruházással együtt építették meg. (Az óvoda 2002-ig a vállalat részeként működött, ám azóta jogi értelemben nem tartozik a Pick Szeged Zrt.-hez.) Annak idején az óvodát kifejezetten azzal a céllal építették, hogy a húskombinátban dolgozók itt el tudják helyezni a gyermekeiket, mivel akkoriban ez a városrész még teljesen külterületnek számított. Jelenleg az óvodába járó gyerekek fele tartozik a Pick Szeged Zrt. dolgozóinak családjához.

Az óvoda alkalmazkodik a vállalat igényeihez, így a korai műszakkezdés miatt már reggel 5-kor nyit és a korán érkezett gyerekeket még visszafektetik aludni.

Az ovi közvetlenül a központi üzemegység mellett helyezkedik el, tehát nagyon megkönnyíti a kisgyermekes munkatársak időbeosztását. A három óvodai csoportban összesen 75 fő férőhely van, míg a bölcsőde, amelyik másfél éves kortól fogadja a gyerekeket, 12 férőhelyes. Az oviban az alapoktatáson túl angol nyelvoktatás is zajlik, de kiemelt figyelmet fordítanak a sportra is. A szomszédban lévő műjégpályának köszönhetően van korcsolyaoktatás, ezenkívül úszhatnak és focizhatnak a gyerekek. Az eredeti elképzeléseknek megfelelően, az Alapítvány létrehozásáig az óvoda csak a vállalat dolgozói részére volt elérhető, de 14 éve már nyitott mindenki előtt, mivel az elmúlt 30 évben a város “körbelakta” az üzemet.

A PICK Sportovi
A PICK Sportovi (Fotó: Bonafarm Csoport)

Az Audi Hungária Motor Kft. alkalmazottai közül számos család nevel kisgyerekeket, és sok a kismama,  jelenleg 160, így nem meglepő, ha a vállalat nagy mértékben támogatta az Audi Hungaria Iskola létrejöttét. Az intézmény épp bővítés alatt áll,  2010 óta működik, jelenleg 450 diákja van, az óvoda, ahova 50 kisgyermek jár, 2012-ben nyitotta meg kapuit. A legnagyobb diákok az iskolában most tizedik osztályosok, de egészen érettségiig látogathatják a tanulók az intézményt. “Az Audi Hungaria elsődleges célja az óvoda és iskola létrehozásával az volt, hogy munkatársait támogassaTermészetesen a német nyelv ösztönzése is célunk volt – mondta el Schubert Olívia, a győri vállalat Oktatási és Tudományos Kooperációk szakterületének vezetője.

Az óvoda nyitva tartási ideje a vállalat alkalmazottainak munkaidejéhez alkalmazkodik. Az óvoda és az iskola egy helyszínen található, ez szintén nagy segítség a többgyermekes munkatársaknak, hiszen így nem kell a város több pontjáról elhozniuk a gyerekeket. Már az óvodai évektől kétnyelvű nevelésben részesülnek a gyerekek, vagyis németül is tanulnak. Az intézmény természetesen fogadja azok érdeklődését is, akik nem a vállalatnál dolgoznak.

Régebben például a Szent János Kórháznak is volt saját bölcsije és óvodája. Szinte minden dolgozó oda hordta a gyerekét, mert praktikus volt reggel együtt menni, délután csak beszaladni a gyerekért és együtt indulni haza. Akkora volt a túlterheltsége a János ovijának és bölcsijének, hogy bővíteni kellett, ezért egy nagy és új épületet húztak fel kifejezetten erre a célra. Ez az épület már hosszú évek óta üresen áll, teljesen lepukkant.
 

A cégek nem fókuszálnak eléggé a szülés után visszatérő nők igényeire

Kevés saját bölcsődét, óvodát fenntartó vállalat van Magyarországon, és ennek csak részben az az oka, hogy ilyen projekthez hosszú távon is biztosítani kell a szükséges épületet vagy termeket, eszközöket, nem beszélve a pedagógusokról – mondta a Népszabadságnak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Szerinte – bár a diplomások 60 százaléka nő, és a cégeknek Nyugat-Európához hasonlóan immár itthon is gondot okoz a szakképzett, tapasztalt, az adott vállalati kultúrában otthonosan mozgó munkatársak megszerzése – kevés helyen fókuszálnak a szülés után visszatérő nőkre, az ő igényeikre.

Ritkán kerül nő a vállalati felső vezetésbe, márpedig a céges bölcsőde, óvoda létrehozása végső soron ott dől el. És az esetek döntő többségében a sikerhez legalább egy csúcsvezetőre van szükség, aki saját tapasztalatai miatt felkarolja a tervet. Évtizedekre lenne szükség a cégek által fenntartott vagy támogatott intézmények elterjedéséhez. Ennél is fontosabb, hogy a rugalmas foglalkoztatási formák – mint a távmunka vagy a részmunkaidő – elterjedjenek, hiszen ezek a vállalati ovikhoz hasonlóan igencsak megkönnyítik egy kisgyermekes anya életét – mondta Csaposs Noémi. Vélhetően az elöregedő társadalom és az egyre súlyosabb munkaerőhiány ebbe az irányba tereli majd a cégeket. Erre elsőként azokban az ágazatokban kell számítani, ahol viszonylag magas a profit, a női kollégák szerepe különösen fontos, vagy a vállalati arculat szempontjából nagy jelentősége van, mit üzen a cég a vásárlóknak.

Itt olvashatsz többet a dolgozó anyákról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top