Család

9 dolog, amit bárcsak megtettem volna házasság előtt

Mostanra már el is váltam, de nem fogom azt írni, hogy "bárcsak sosem házasodtam volna meg", mert született három csodálatos lányom, akiket nem cserélnék el semmiért. És még lett egy raklapnyi hasznos tapasztalatom is a házasságomból.

Hozzá tartozik a történethez, hogy fiatalon, alig 20 évesen mentem férjhez, úgyhogy a tapasztalataimat talán azok tudják a legjobban hasznosítani, akik hasonlóan korai házasságban gondolkodnak.

1. Több komoly kapcsolat

Volt a házasságom előtt is egy, azaz egy darab komoly, vagyis inkább hosszú távú kapcsolatom, ami kamaszszerelem volt inkább, de legalább 3 évig tartott. Utána pedig a leghosszabb is maximum 3 hónapig. Sokkal több tapasztalattal és élménnyel kellett volna beleugranom egy házasságba, hogy tudjam, a házastársi kapcsolat munka is, és hogy lássam előre, mi vár rám egy felnőtt, komoly párkapcsolatban hosszú távon.

2. Körbeutazni a világot

Nem utaztam eleget, mielőtt férjhez mentem és gyerekeim születtek. Persze gyerekekkel is lehet utazni, de most mint szülő megyek velük mindenhová, ami nem felhőtlen élmény – főleg egyedülállókként –, sőt anyagilag, logisztikailag komoly felelősség. Láss helyettem is annyit a világból, amennyit csak bírsz, ettől sokkal színesebb lesz az életed, a személyiséged, kitágul a világod, és más szemmel tudsz nézni saját magadra.

9 dolog, amit bárcsak megtettem volna házasság előtt

3. Álmaim városába költözni

Gyerekekkel már nem költözik az ember lánya olyan könnyedén, mint egyedülálló nőként, amikor még szinte semmi sem köti egyik földrészhez sem. A külföldre költözést mint élményt mindenképpen kipróbálnám a mostani énemmel, nem azért, hogy máshol éljek, hanem azért, hogy kipróbáljam magam egy idegen környezetben.

4. Mókából randizgatni

Általában azért randiztam, ha randiztam, mert a célom az volt, hogy párt találjak. Nem vagyok ezzel egyedül, a legtöbb nőnek az a célja, hogy rátaláljon a szerelemre. Pedig ez a szabadon randizós időszak az, amit lehet arra használni, hogy cél nélkül, csak azért találkozz más emberekkel, hogy megismerd őket. Vagy kipróbálj valami újat. Hogy élményeid legyenek és tapasztalatokat gyűjts a férfiakról. Esetleg csak azért, hogy jól érezd magad pár randi erejéig. Sokat tanulhatsz magadról, hogy milyen elvárások vannak benned, mit kedvelsz egy másik emberben és mit nem tolerálsz. Ha kitörlöd a fejedből egy randi idejére az állandó kínzó kérdést, hogy “vajon ő a lelki társam?”, akkor sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben.

5. Csajos hétvégére menni

Ha emlékeim nem csalnak, sosem mentem el a barátnőimmel egy egész hétvégére csak úgy, a szórakozás kedvéért valahová. Családostul persze mentünk mindenfelé a barátokkal, de az azért nem olyan ereszdelahajam érzés, mint mikor úgy lehet együtt lenni, mintha nem lenne holnap. Valószínűleg rengeteg emléktől fosztottam meg magam. Ez szerencsére még pótolható, pár évet kell csak várnom rá, amíg a legkisebb is felnő annyira, hogy egy hétvégét nélkülem is boldogan eltöltsön.

9 dolog, amit bárcsak megtettem volna házasság előtt

6. Külföldön tanulni

Főiskolásként lehetett volna annyi kalandvágy bennem, hogy fogjam magam és külföldre menjek meglátogatni más főiskolákat, egyetemeket. Nem feltétlenül beiratkozni bármelyikbe, csak beülni pár előadásra, és megnézni, hogyan működik a felsőoktatás más országokban.

7. Lekoptatni a rosszfiúkat

Szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy gyűjtöttem pár rossz emléket a rosszfiúkkal kapcsolatban, akikben nem szabadott volna megbízni, és ahelyett, hogy találkozóra mentem volna velük, leginkább el kellett volna küldeni őket melegebb éghajlatra. Mennyi szívfájdalomtól megkíméltem volna magam, ha idejében megtanulok nemet mondani és hallgatni a belső hangomra, ami mindig jelez, ha valami nem stimmel egy férfivel.

8. Önkénteskedni

Ez a pont nem maradt ki azért teljesen a házasság és gyerekek előtti életemből, de lehetett volna sokkal több belőle. Segíteni másokon, hasznosnak lenni, szembesülni mások sorsával… olyan, mint egy önismereti tréning.

9. Kiállni magamért szexuálisan

A mai eszemmel már nem tipródnék annyit, hogy hogyan mondjam meg a páromnak, mit szeretnék és mit nem, szégyenérzet és félelem nélkül. Egy olyan hosszú távú kapcsolatban, mint a házasság, ami elvileg egy életre kellene hogy szóljon, elengedhetetlen, hogy ezen a téren nyitottan és őszintén beszélj saját magadról és az igényeidről.

Olvass még többet a házasságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top