Család

Megható levelet írt egy szíriai kisfiú a svéd királynak

Szívszorító levelet írt a svéd királynak egy 12 éves szíriai menekült kisfiú, amelyben audienciát kért az uralkodótól.

Ahmed, a szír menekült kisfiú – családnevét anyja kívánságára és a életkorára való tekintettel nem közölték – és családja is arra vár, hogy a svéd hatóságok elbírálják menedékkérelmüket.

Ahmed levelében elmesélte XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban egészen addig, “amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború”. Leírta azt is, hogyan menekült családjával Görögországba egy gumicsónakban, miközben körülötte sírtak a gyerekek, és hogyan “tört össze a szíve”, amikor anyja könnyeit látta.

“Beszélni akartam a királlyal az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket” – mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve, orvos szeretne lenni, és szeretne valami jót tenni a svédekkel, akik nagyon szép hellyel ajándékozták meg őt.

Ahmed levele a svéd királynak
Ahmed levele a svéd királynak

A menekült kisfiú levelét arab nyelven írta, egy iskolai tanácsadó segített neki svédre fordítani. Daniel Urso, a királyi udvar szóvivője elmondta, Károly Gusztáv, akinek fia a közelmúltban házasodott, február 11-én válaszolt, de további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy ez “magánjellegű ügy”. Ugyanakkor Ahmed, édesanyja és segítőjük is úgy nyilatkoztak, egyelőre nem kaptak választ.

Ahmed elmondta, nagyon szeretne a svéd királyi családdal személyesen találkozni, akiről azt hallotta, hogy “nagyon kedves népéhez”. A levélben a fiú leírta, hogy új ruhákat is hozott magával Szíriából, hogy legyen mit felvennie, ha alkalma nyílik találkozni az uralkodóval.

Svédország a menedékkérők egyik elsődleges célországa lett az utóbbi időben Európában. A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. A kormány ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést a Dániával közös határon. Idén a svéd hatóságok 70-140 ezer új menekültre számítanak.

Fotó: Big Story

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top