Család

6 tipp: így nevelj önbizalommal teli felnőtt nőt a lányodból

A lányaink figyelnek minket, anyukákat, és pont annyira fogják szeretni magukat, amennyire mi szeretjük magunkat. Ez bizony probléma, mert a legtöbben épp saját magunkkal nem vagyunk túl jóban.

Ott kezdődik, hogy mit láttunk gyerekkorunkban, milyen mintát kaptunk az anyukánktól. Ha te is olyan vagy, mint a nők többsége, akkor te sem azt láttad, hogy az anyukád elégedetten nézett a tükörbe mindennap, és megállapította csendesen, hogy ma is milyen jól néz ki. A legtöbb esetben azt hoztuk otthonról, hogy az anyáink kritikus szemmel méregették magukat, és keresték a hibákat a testükön, megjelenésükön. Meg folyton diétáztak is, sosem voltak igazán jóban magukkal, vagy egyenes hajat szerettek volna göndör helyett, esetleg fordítva. Ilyen kiindulóhelyzetből nehéz nekünk most, hogy mi lettünk anyák, hogy ne ezt a példát mutassuk a lányainknak.

Úgy tűnik, hogy ez az önmagunkkal való elégedetlenség ugyanúgy öröklődik generációról generációra, mint a kék szem vagy a szőke haj.

Alacsony önbecsüléssel és kevés önbizalommal léptünk be a felnőtt létbe, azt gondolva, hogy túl vékony, túl kövér, túl szeplős az a nő, aki szembenéz velünk a tükörben. Egyszerűen nem elég jó. Csakhogy közben tudnunk kell, hogy anyaként mindezt átadjuk a gyerekeinknek, minket másolnak le ebben is, és a végén elégedetlenül állnak majd a tükör előtt, állandóan fogyókúrázva és nyolcvanadszor átöltözve reggelente. Ahogy mi, úgy ők is megkérdőjelezik saját magukat, az értékeiket és a kinézetüket.

Nevelj önbizalommal teli felnőtt nőt a lányodból

 

Nagy a felelősségünk a lányaink testképének alakulásában, ezért érdemes a szakértőkre hallgatni és az alábbi hat tanácsot komolyan venni.

1. Válj példaképpé

Nem működik az, hogy “tedd azt, amit mondok, ne azt, amit teszek.” Mindig azt fogják másolni, ahogy viselkedünk, kivétel nélkül. Ezért a lányok önbizalmának építését ott kell kezdeni, hogy anyaként először magadat kezded el szeretni. Nem majd akkor, ha lefogytál tíz kilót vagy már lapos lesz a hasad. Ha a te önbizalmad nő, akkor a lányod önbecsülése is feljebb lép egy szintet.

2. Vedd észre a szépet magadon

Mindennap állj a tükör elé, és mondj 50 olyan dolgot, ami különleges rajtad. Vond be a lányodat is, hogy ő is keressen saját magán 50 pozitív külsőséget. A legjobb, ha együtt tudjátok ezt a gyakorlatot végezni reggelente és nagyokat nevettek közben. Mindketten sokkal magabiztosabbá váltok rövid idő alatt.

3. Dobd ki a magazinokat

Minden olyan magazint, tévéműsort, újságot dobj ki, ami azt taglalja, hogyan kéne kinézned. Már most tökéletes vagy. Nem lehet összemérni magad az emberiség 2 százalékával, akik a címlapokon szerepelnek. Távolíts el mindent az életedből, ami rombolja az önbizalmadat.

4. Mondd el a lányodnak, milyen csodálatosnak látod őt úgy, ahogy van

A gyerekeknek szükség van arra, hogy elmondd nekik, mennyire szereted őket, mindegy, mit csinálnak, vagy hogy néznek ki. Amikor lehetőséged van rá, dicsérd, milyen remek ember. Bátorítsd, legyél te az első számú rajongója, értékeld a humorát, eszét, kíváncsiságát, személyiségét, mindent, ami nem csak a külsőségekről szól.

5. Tanítsd meg szeretni az életet

Örülj az életnek, annak, hogy lélegzel, mutass a saját életeddel példát a lányodnak úgy, hogy megtanulja belőle, hogy az élet nem fehér és fekete, hanem tele van színnel és örömmel. Nem a cél fontos, hanem az út, amin épp jársz. Ha ezt a filozófiát tanítod neki, akkor a legjobb útravalót adod neki az életre.

6. Vedd körül a szereteteddel

Közhelynek hangzik, de a gyermekednek tényleg az anyai szeretetre van a legnagyobb szükségük. Olyanra, ami támogatja, felvidítja és mellette áll. Legyél te a fül, ami meghallgatja, a váll, amin sírhat és a kéz, amibe belekapaszkodhat. Segíts neki, hogy megismerje és megszeresse saját magát. És csak legyél ott neki, ha szüksége van rád, hogy aztán amikor felnőtt nővé válik, már magabiztosan és önbizalommal telve álljon meg a saját lábán.

Olvass még többet az anya-lánya kapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top