Család

Éhségsztrájkba kezdett a pilótanő – még vizet sem iszik

Éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenkó ukrán pilótanő, mert azzal vádolják, köze lehetett két orosz televíziós újságíró halálához. A pilótanő tiltakozásul vizet sem iszik.

A 34 éves pilótanő azért döntött az éhségsztrájk mellett, mert a dél-oroszországi Donyeck bíróságán az ügyében folytatott tárgyaláson a bíró indoklás nélkül március 3-ról március 9-re napolta el az utolsó szó jogán elmondandó beszédét. Tervezett beszédben Szavcsenkó – a BBC orosz nyelvű kiadása szerint – elítéltetése esetén már jelezte volna az éhségsztrájkot, hiszen azzal életveszélyes állapotba kerülhet, és ezzel akarta kikényszeríteni kiadatását Ukrajnának.

Nagyija Szavcsenkót az ukrán fegyveres erőknél a helikopteres szolgálattól átirányítottak a szárazföldi egységekhez, az oroszok azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában a kelet-ukrajnai háború során aknatűzben veszítette életét. A pilótanő ezzel szemben azt vallotta, felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett.

Az ügyész 23 évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (cca. 385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól Szavcsenkóra.

Nagyija Savcsenkó ukrán pilótanő
Nagyija Szavcsenkó ukrán pilótanő

Fotó: Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top