Család

Miért forognak körbe a kutyák lefekvés előtt?

Akinek van kutyája, biztosan látta már a jellegzetes körben járást, mielőtt az eb elhevert.

Nem a kényelmes fekhelyben keresnek kivetnivalót, csak egy mélyen rögzült, ősi viselkedést látunk ilyenkor megnyilvánulni.

A körben járás lényege a megfelelő fekvőhely, biztonságos “fészek” elkészítése. “A kutyakosár és a párna nem szerves tartozékai egy kutya életének, régen pedig még kevésbé voltak azok – magyarázza Leslie Irvine, aki a Coloradói Egyetemen az állatok társadalomban betöltött szerepét kutatja. – Lefekvés előtt érdemes volt letaposni a füvet, a magas aljnövényzetet, hogy kényelmesebb fekvés essen rajta. Ezt a célt szolgálta a körben járás.”

manapság már nem kell letaposni a füvet
A mai kutyáknak már nem kell letaposniuk a füvet

További előnye volt a fészeknek, hogy a körben vastagon letaposott fű bizonyos fokú védelmet nyújtott a kígyók és a nagyobb rovarok ellen. De Irvine olyan magyarázatról is hallott már, hogy a letaposott terület egyértelmű jelzés a fajtársaknak, hogy a territórium foglalt – ha esetleg a szaglásuk éppen nem működne.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top