Család

Kiderült: nem szeretik a kutyák, ha ölelgetik őket

A megállapítás egy kutyabarát pszichológus tette, aki évek óta foglalkozik az állatok viselkedésével.

Tanulmányában Stanley Coren azt vizsgálta, mennyire élvezik a kutyák, ha az emberek átölelik őket. A University of British Columbia szakértője 250 tetszőlegesen kiválasztott képet értékelt ki, amelyen egy kutyát átölelő ember látható. Kizárta azokat az eseteket, amelyekben további stresszfaktor is hathatott az állat viselkedésére, például a kutyát fel is emelték.

Annak, hogy a kutyák stressz alatt állnak, több jele is lehet: annyira tágra nyitják a szemüket, hogy a szemfehérje is látszódik, behúzzák vagy lehajtják a fülüket, elfordítják a fejüket a stressz forrásától, vagy becsukják szemüket, ásítanak vagy nyalogatják az ajkukat. 

Coren megállapította, hogy a vizsgált képek 82%-án a stressznek legalább egy jele észlelhető. Csak a felvételek 8%-án tűnt úgy, mintha a kutya élvezné az ölelést, a maradék képeken a kutyák viselkedése semleges vagy nem egyértelmű volt. 

A simogatást jobban szeretik a kutyák
A simogatást jobban szeretik a kutyák

A szakember szerint a kutyák többnyire csak elviselik, de nem szeretik, ha gazdájuk az irántuk táplált szeretetét öleléssel fejezi ki, mivel azzal megfosztják az állatot az elszaladás képességétől. “A kutyák tulajdonképpen futó állatok, arra termettek, hogy gyorsan fussanak. Ez azt jelenti, hogy stressz vagy veszély esetén védekezésük első vonalát nem a harapás jelenti, hanem az elszaladási képességük” – írta a kutató. 

Coren nem az első, aki arra utal, hogy a kutyatulajdonosok lehetőleg ne ölelgessék kutyájukat, inkább simogatással, jutalmazással, kedves szavakkal dédelgessék őket. A kutyák számára ugyanis az emberek értelmezésében pozitív tartalmú gesztus, az ölelés egészen mást jelent: az erősebb fél fejezi ki ez által a dominanciáját.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top