Család

Az apák sem csak bébiszitterek, ők is szülők! – hirdetik a harcos apukák

A berögzült sztereotip apaszerep ellen harcolnak a lelkiismeretes apukák.

 “Jaj, de kedves tőled, hogy bevállaltad a bébiszittelést, hogy anya kicsit pihenjen!”

“Úgy látom, ma rád maradtak a kicsik!”

“Anyuka, milyen jó segítsége van!”

Az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések vezettek odáig, hogy az apukák azt mondják, elég! Ők nem valamiféle kisegítők vagy bébiszitterek, hanem egyenrangú szülők, akik ha pelust cserélnek, vagy vigyáznak a gyerekre, a dolgukat végzik, nem pedig szívességet tesznek!

 A frappáns szlogent, vagyis: “Az apák nem bébiszittelnek. Ezt úgy hívják, szülőség.” Al Ferguson találta ki, és osztotta meg a Redditen. Kiderült, hogy a problémával apukák ezrei tudnak azonosulni. Al szerint az olyan sztereotípiáknak, hogy milyen kedves az apukától, hogy bevállalta a gyereket, a mai világban már nincs helyük: egyre több anya dolgozik, és apa marad otthon a babával, és ezért az ilyen megjegyzések sértőek, sőt megalázóak egy apára nézve.

Az egyik kommentelő, egy egyedülálló apuka például arra panaszkodik, hogy ha a gyereke áthívja egy barátját pizsipartyra, a szülők mindig aggódva kérdezik: “Anya is ott lesz?” Ilyenkor az apuka fel tudna robbanni!

Egy anyuka pedig azt meséli, sajnos rengeteg apa továbbra is felelős ezekért a beidegződésekért. Őt például a guta üti meg, mikor férje azt mondja: “Jössz nekem eggyel a szombati bébiszittelésért!”

A lelkiismeretes Alnek és társainak igaza van: az apuka nem érdemel dicséretet vagy jutalmat, amiért gyerekével foglalkozik – ennek természetesnek kellene lennie. Mi mindenesetre szorítunk, hogy a harcos apukák elérjék a céljukat, és egyenlő szülőként tekintsen rájuk a társadalom!

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top