Család

Veszélyes gyerekjátékokat találtak – ezekkel vigyázzatok!

83 fajta játékból 25-öt minősített veszélyesnek a hatóság. Több szempontból vizsgálták a játékokat.

51 műanyag játékot vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés során játék babákat, fürdőjátékokat, műanyag állatfigurákat teszteltekm, emellett pedig fajátékokat is vizsgáltak. Az ellenőrzött műanyag játék babák, szettek és műanyag állatfigurák puha, lágy műanyagot is tartalmaznak, adott esetben épp abból állnak. Ezek esetében előfordulhat, hogy egészségre ártalmas, tiltott lágyítószert tartalmaznak. A megvizsgált műanyag játékok listája – különös tekintettel a veszélyt jelentő gyerekjáték típusokra ezen a linken található meg.

A színezett fajátékok festékében pedig nehézfémek fordulhatnak elő, amelyek a gyermek szervezetébe jutva szintén károsak lehetnek. 21 termékben vizsgálták a nehézfémtartalmat, ezek szerencsére mind megfeleltek a vonatkozó határértékeknek. Viszont a 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak kis darabok, és azokat a kicsik lenyelhetik így fulladáshoz is vezethet a hiba. A vizsgált 17 fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy kis darabokat tartalmaztak, vagy a vizsgálatok során váltak le kicsi részek. A fából készült gyerekjáték listát itt találod meg – köztük a veszélyeseket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top