Család

Az ország hátrányos helyzetű régióiban van a legtöbb iskolás

Magyarországon a keleti régióban a legmagasabb az egy főre jutó tanulói létszám, ott, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek aránya is a legnagyobb.

Ez demográfiai szempontból azt jelenti, hogy “ott, ahol egyébként a legtöbb gyermek iskolába jár, akikből a társadalom (…) a jövő erőforrását meríti, ott található a legnagyobb hátrány – mondta Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért államtitkára egy szegénységgel kapcsolatos tanácskozáson. 

Az államtitkár rámutatott, hogy a cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás arányának 10 százalék alá csökkentése. Olyan “beavatkozások” indultak el, illetve folytatódnak, amelyek elsősorban a gyermekeket sújtó nélkülözés, szegénység felszámolására koncentrálnak.

Hangsúlyozta azt is, hogy az országban a területi egységek között eltérés lehet gazdasági teljesítményben, foglalkoztatásban, az oktatáshoz való hozzáférésben, az egészségi állapotban, valamint a kulturális szolgáltatások és a rendszeres testmozgás feltételeinek meglétében. Ha ezek közül csak az egyik elemet kezelik, akkor nem érhető el “átütő siker”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top