Család

Holnaptól jön a kötelező szülőtartás

Péntektől kötelező lesz a szülőtartás Magyarországon. Ezután akár be is perelheti a gyermekét a szülő, ha az nem tartja el.

Július 1-jétől lép érvénybe az a törvénymódosítás, amely alapján a felnőtt gyermeket már egy harmadik fél is kötelezheti arra, hogy eltartsa a szüleit – írja a Pénzcentrum.

A kötelező szülőtartás értelmében minden nagykorú (18 év feletti) gyermek köteles a rászoruló szüleiről gondoskodni, bármi is legyen a rászorultság oka: időskor, fogyatékosság, betegség, rokkantság vagy egyéb tényező.

Olvass még a kötelező szülőtartásról az NLCafén:

A támogatást a szülők kérhetik a gyermekeiktől, abban az esetben azonban, ha a gyermek önszántából nem hajlandó segíteni, akkor a szülő beperelheti szülőtartásért a gyermekét. Ha pedig erre egyedül nem képes vagy nem hajlandó a szülő, akkor a járási hivatalt is felkérheti, hogy helyette perelje a gyermeket.

A gyermektől a tartást a róla huzamosabb ideig gondoskodó mostohaszülő, illetve a térítés nélkül a gyermekről gondoskodó nevelőszülő is kérheti.

A szülőtartásnak nincsen meghatározott összege.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top