Család

Új ok a terméketlenség mögött

A terméketlen nők felénél találtak egy titokzatos vírust.

Olasz kutatók egyik vizsgálatának eredménye izgalmas összefüggést feltételez a terméketlenség és egy bizonyos vírusfertőzés között.

A vizsgálatba bevont terméketlen nők több mint felénél megtalálták a bárányhimlő vírusához hasonló, HHV-6A nevű vírust, míg azon résztvevők közül, akik már szültek gyereket, senki sem volt fertőzött. A nyállal terjedő vírus a méh belső rétegében lappang, ahol a feltételezések szerint pusztító hatással lehet azokra a fehérjékre, melyek fontos szerepet játszanak abban, hogy előkészítsék a testet a terhesség megvalósulására.

A vírust már 30 éve ismerik, de még mindig alig tud róla valamit a tudomány. Ismertek viszont olyan gyógyszerek, amelyek hathatnak ellene. A fertőzöttségnek gyakorlatilag semmilyen tünete sincsen, csak célzott mintavétellel állapítható meg. A meddőség és a vírusfertőzés közötti összefüggést még nem erősítették meg, de ha ez sikerül, az ismeretlen hátterű meddőséggel küzdők előtt új lehetőségek nyílhatnak meg.

Új ok a terméketlenség mögött

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top