Család

“Azért mert anya lettél, még nem kell feladnod az álmaidat”

Egy amerikai művész csípős posztban üzen mindenkinek, aki szerint a gyerekvállalás veszélyezteti a kreativitást.

Hein Koh, a Brooklynban élő képzőművész azután döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza legintimebb családi fotóit, hogy elolvasta az interjút, amit egy kolléganője, bizonyos Marina Abramovic adott a német Tagesspiegel című lapnak. Ebben Abramovic őszintén bevallotta, hogy eddig három abortusza volt, mert meggyőződése, hogy egy baba tönkretenné a karrierjét.

Mondanunk se kell, Koh, aki egy ikerpár büszke édesanyja, nem osztja Abramovic véleményét. Csípős posztjában, amit egy olyan fotóval illusztrált, amin munka közben épp ikreit szoptatja, leírta, hogy még akkor is jutott ideje a munkára, mikor az ikreit 5 hetesen 2-3 óránként etetnie kellett, és alig állt a lábán a fáradtságtól.

“Felháborít, hogy míg a férfiak minden további nélkül vállalhatnak gyereket, a nők esetében ezt mindenki egyfajta lemondásnak, kvázi áldozatnak fogja fel. Sajnálják a nőt, hogy feladja az életét, pedig szerintem ma már – kis segítséggel – minden további nélkül lehet valaki gondoskodó anya és sikeres a munkájában.”

A fiatal anyuka elmondta, az ikrei születése után összeállított egy menetrendet, hogy jusson elég ideje a gyerekeire és a munkájára is. “Tény, hogy szoros a menetrend, és már egy kis csúszás boríthatja az egészet, de megéri, mert így kiegyensúlyozott vagyok. És ebből hosszú távon a gyermekeim is profitálnak.”

Olvass még többet dolgozó anyákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top