Család

10 bántalmazott nő, akik poligám szektákból szöktek meg

A következőkben bemutatott nők elszigetelt poligám közösségekben nőttek fel, és egész fiatalon kellett feleségül menniük náluk sokkal idősebb férfihoz, akinek már több neje is volt. Arra nevelték őket, az a dolguk, hogy gyerekeket szüljenek, és szolgálják a férjüket. Ám ők felébredtek, és megszöktek a szektákból, mert jobb életet akartak maguknak és a gyerekeiknek.

1. Rebecca Kimbel – 1976-ban szökött meg

Rebecca egy volt abból a 39 gyerekből, aki az apja hat feleségétől született. Egy poligám szekta tagjaiként éltek, Rebecca félelemben nőtt fel, nehogy bárki rájöjjön a családi viszonyokra, mert ha kiderül, akkor a gyermekvédelmi hatóságok elveszik őt a családjától és az apját bebörtönzik. Rebecca apját letartóztatták végül többnejűségért, az anyja pedig újra férjhez ment, mikor a kislány 11 éves volt. A mostohaapa nem bizonyult jó választásnak, rendszeresen kiláncolta az ágyhoz, megverte, és megerőszakolta a lányt. Évekig tartotta fogva őt és a testvéreit rabszolgaként a házukban, míg végül Rebeccának elege lett, és megszökött a szektából.

10 bántalmazott nő, akik poligám szektákból szöktek meg

2. Susan Ray Schmidt – 1976-ban szökött meg

Susan 1953-ban egy nagy mormon család hetedik gyermekeként született Utahban. Amikor 6 éves lett, a szüleivel Mexikóba költöztek, hogy egy új, poligám közösséghez csatlakozzanak. Mivel Susan ettől kezdve abban nőtt fel, hogy mindenkinek több neje van a környezetében, ezért 15 évesen önszántából lett Verlon Lebaron hatodik felesége. A férjével és a többi feleséggel elköltöztek Kaliforniába, távol Susan családjától, ahol Susannak annyi volt a feladata, hogy minél több gyereket szüljön.

Susan még a 16. születésnapja előtt megszülte első gyermekét, majd gyors egymásutánban még négy babának adott életet. Közben Verlon vallási háborúba keveredett a saját fivérével, ami egészen 1972-1988-ig tartott és több tucat áldozatot követelt (Verlon később börtönben kötött ki és ott halt meg). Susan nem bírta az erőszakos, félelemmel teli és végtelen szegénységben töltött poligám életet és megszökött öt gyermekével együtt. Később újra férjhez ment, akkor már egyedüli feleségként, és azóta boldogan éli a monogámok életét.

10 bántalmazott nő, akik poligám szektákból szöktek meg

3. Mary Mackert – 1984-ben szökött meg

Mary az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházának tagjaként született Arizonában. Amikor 17 éves lett, egy 50 éves férfi ötödik feleségének adták, akinek már összesen 35 gyereke volt, összezsúfolva éltek két házban. Mary 30 éves korában azt kérte a férjétől, hogy biztosítson neki és a gyerekeinek saját házat, ezt a férj visszautasította, ezért Mary el akarta hagyni. A férfi erre bezárta a feleségét egy szobába, így akarta rávenni, hogy egyezzen bele, hogy a szekta szabályai szerint elvágják a torkát vezeklésképp. Mivel Mary ellenállt, ezért a férj elvitte a szekta prófétájához, Rulon Jeffshez, akitől a nő reszketve jött ki, és hazafelé az autóban közölte a férjével, hogy ha nem engedi kiszállni, akkor ki fog ugrani. A férj végül elengedte a gyerekeivel együtt úgy, hogy Marynek csupán 20 dollár volt elrejtve a cipőjében, de ezzel eljutott a következő városig, ahol már kapott segítséget.

4. Flora Jessop – 1986-ban szökött meg

Flora poligám közösségben, két anyával és 27 testvérrel nőtt fel. 13 éves koráig tűrt, de nem jól sikerült az agymosás, mert ekkor váratlanul feljelentette az apját szexuális zaklatásért. A bíróság ejtette Flora ügyét, és visszaküldte a szüleihez, akik gyakorlatilag bebörtönözték otthon a következő négy évben.

17 éves korában arra kényszerítették, hogy hozzámenjen az unokatestvéréhez, ám amikor egyszer felügyelet nélkül kiengedték a fürdőbe, Flora megszökött. A szabadság első éveiben sztriptíztáncos lett és kokainozni kezdett, de amikor megszületett a kislánya, rendbe hozta az életét. Azóta egy poligámia ellenes szervezet szószólója, és már 84 nőt mentett ki különböző szektákból.

5. Pennie Stubbs – 1988-ban szökött meg

Pennie-t 14 évesen akarták hozzáadni egy 58 éves férfihez, akinek már volt 5 másik felesége és nagyjából 70 gyereke. Bár születése óta egy szigorú, poligám szektában élt, és nem ismert másfajta életet, mégis az esküvője előtt megszökött. Miután megmondták neki, ki lesz férje, 24 órája volt arra, hogy felkészüljön a családjával együtt az esküvőre. Amíg a rokonai varrták a ruháját, folyamatosan könyörgött nekik, hogy ne kényszerítsék erre, amire ők csak annyit mondtak, hogy kövesse a próféta utasításait. Pennie kiviharzott a házból, de nem is mentek utána, hiszen a közösség közelében sehol sem volt tömegközlekedés.

A lány azonban annyira elszánt volt, hogy megvárta az éjszakát, majd a kertek alatt osonva kijutott a főútra, ahol lestoppolt egy autót. Akkora szerencséje volt, hogy nem egy szektatag járt épp arra autóval, hanem egy üzletember. Megmentette a lányt, pedig kockázatos vállalkozás volt, hogy segít egy szökésben lévő kiskorúnak, akár börtönbe is kerülhetett volna miatta, de annyira megindította Pennie története, hogy gondoskodni akart róla. Nekiadta az összes készpénzét, így tudott a lány új életet kezdeni. A szektájában azóta is elrettentő példaként emlegetik a nevét.

10 bántalmazott nő, akik poligám szektákból szöktek meg

6. Ruth Stubbs – 2001-ben szökött meg

Ruth, Pennie húga, ötéves volt, amikor a nővére megszökött. Ruth családját Pennie miatt kiközösítették, így Ruth már nem kapott elvakultan vallásos nevelést, még nadrágot is felvehetett és traktort is vezetett. Amikor beleszeretett a szekta egyik tagjába, akkor megkérte a szekta prófétáját, hogy fogadja vissza az egyházba, hogy feleségül mehessen szerelméhez. Tárt karokkal fogadták, azonban a 20 éves vőlegény helyett a 16 éves Pennie-t egy nála kétszer idősebb férfihez kényszerítették feleségül. A helyi nyilvános vécében kellett dolgoznia napi 14 órát, fizetés nélkül. Amikor megtudta, hogy a harmadik gyermekével várandós, nem bírta tovább és kapcsolatba lépett a családjával, akik kimenekítették a szektából a gyermekeivel együtt 2001 decemberében.

7. Rebecca Musser – 2002-ben szökött meg

Rebecca ugyanabban a szektában nőtt fel, ahonnan Mary Mackert megszökött 1984-ben. 19 éves korában vette feleségül az egyház feje, Rulon Jeffs, Rebecca lett a 19. felesége. Jeffs ekkor már 85 éves volt. Amikor 92 éves korában elhunyt, 64 feleségét a fiára, a következő egyházfőre, Warrenre hagyta. A szabályok szerint Rebeccának feleségül kellett volna mennie Warrenhez férje halála után, ám a lánynak addigra már elege lett a hét éve tartó rettegésből és a szexuális zaklatásból. Az újabb házasság helyett inkább megszökött. Később tanúskodott Warren Jeffs ellen és a segítségével 11 vádpontban sikerült elítélni az egyház vezetőjét. Az első tárgyaláson például Rebecca tanúvallomása alapján azt bizonyították Warrenre, hogy közrejátszott Rebecca 14 éves húga, Elissa elleni nemi erőszakban. Rebecca a tárgyalásokon direkt vörös ruhában jelent meg, mert ezt a színt tiltotta a szekta.

Rebecca Musser (Fotó: Profimedia)
Rebecca Musser (Fotó: Profimedia)

8. Elissa Wall – 2003-ban szökött meg

Elissa egy 14 gyerekes poligám családban nőtt fel Warren Jeffs szektájában. Apja halála után az anyját hozzáadták a próféta által kijelölt új férjhez, Fred Jessophoz. Az új család olyan nagy volt, hogy a gyerekeknek turnusokban kellett étkezniük. Elissát 14 éves korában feleségül kényszerítették 19 éves unokatestvéréhez, akit gyűlölt. A férje bántalmazta, rendszeresen megerőszakolta, végül Elissa már inkább a teherautójuk platóján aludt, hogy elkerülje a zaklatást. Ebben az időszakban találkozott egy kiugrott szekta taggal, a 25 éves Lamont Barlow-val, aki meggyőzte, hogy hagyja el a férjét és a közösséget. Sikeresen megszökött és később össze is házasodott Barlow-val, két gyermekük született.

2006-ban Elissa feljelentette Warren Jeffst, amiért szemet hunyt a házassága és a nemi erőszak fölött. Warrent 2007-ben fogták el, az autójában több ezer dollárt, 15 mobiltelefont és három női parókát találtak. Életfogytiglanra ítélték kiskorúak szexuális molesztálásáért, idén júliusban pedig holtan találták a cellájában.

9. Carolyn Jessop – 2003-ban szökött meg

Carolyn hatodik generációs poligám családban született, egyetemre akart menni, hogy orvos legyen. Ehelyett 18 évesen feleségül adták az 50 éves Merril Jessophoz, akinek már volt 3 felesége és 30 gyereke, némelyik idősebb volt Carolynnál. Alig két hónappal az esküvő után még két feleség érkezett a házhoz. A lány gyakran lefeküdt a férjével abban a reményben, hogy szeretet kap tőle, és végül 8 gyermeke született. Carolyn utolsó négy terhességénél az orvosa figyelmeztette, hogy ne szüljön többet, mert életveszélyes lehet számára még egy baba. Az utolsó szülésbe majdnem belehalt, el kellett távolítani a méhét, hogy életben maradjon. Ahogy felszabadult a terhességek alól, lelkileg is szabaddá vált és megszökött a férjétől. 2003-ban ő lett az első poligám szektából megmenekült nő, aki teljes felügyeleti jogot kapott a gyerekei felett.

10 bántalmazott nő, akik poligám szektákból szöktek meg

10. Heidi és Helen Holm – 2012-ben szökött meg

Heidi és Helen ikertestvérek, egy olyan közösségben nőttek fel, ahol a 19. századi telepesek szokásait követték. Amikor Warren Jeffs átvette a hatalmat a közösség felett, erősen megosztotta a tagokat az új rendeletekkel, Heidi és Helen apját kiközösítették, az anyjuk pedig elhagyta a szektát és hozzáment egy férfihez egy másik államban. A lányok azonban maradtak a szektában, mert abban a hitben éltek, hogy aki elmegy, az örökre elátkozott lesz.

Bár ekkor Warren Jeffs már börtönben volt, de még onnan is a kezében tartotta a szálakat. Előírta, hogy a nők nem használhatnak mobiltelefont, és nem dolgozhatnak a közösségen kívül, sőt még a hajgumikat és a gyerekek játékait is elkoboztatta. Egy hétórás gyűlés után, ahol arra kényszerítették a közösség tagjait, hogy elárulják mindenkinek a nevét, aki kilépett a szektából, Heidi úgy döntött, megszökik, röviddel ezután követte őt Helen is. Két héttel később még egy tagot, Allie Steedet is megmentették, amíg a lány apja dolgozott. Azóta hármasban építgetik az új életüket.

Olvass többet a poligámiáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top