Család

8 hónapos terhesen is mennie kellett a határvadász programra

Nyolc hónapos kismamát hívtak be a határvadász programra. A várandós nő jelezte, hogy hamarosan szülni fog, és egyébként sem szívesen utazna több mint száz kilométert. Erre azt válaszolták neki, ha nem megy el az előadásra, kizárják a közmunka programból.

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok, amelyek elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű közmunkásokat keresik meg. Akiket a programba felvesznek, két hónapos alapképzés után tesznek vizsgát, azt követően pedig egyéves próbaidővel hivatalos állományba kerülnek, majd őrmesterré nevezik ki őket. További négy hónapos kiképzés elvégzése után pedig őr és járőr szakképesítést szerezhetnek, így az alapképzés megkezdésétől számítva fél év után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál.

Így kapott hivatalos értesítést a kaposvári terhes kismama is, aki kulturális közfoglalkoztatottként dolgozik. A levél szerint sorozásra kell mennie, aztán kiderült, csupán határvadász-tájékoztatóról lesz szó Marcaliban.

Állapota miatt a kismama értelemszerűen nem akart száz kilométert utazni, így felhívta az illetékes munkaügyi központot, és jelezte, terhes, nyolc hónaposan meglehetősen merész vállalkozás a buszon zötyögni.

Azt is jelezte, szívesen küld orvosi igazolást, még akár a leleteket is, közölték, nem tehetnek kivételt, mindenképpen meg kell jelennie, különben kizárhatják a közmunka programból, mert a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

A kismama elmondása szerint úgy ötvenen érkezhettek a határvadász képzés tájékoztatójára, mindenki legalább érettségizett, és akik kulturális közfoglalkoztatottként dolgoztak valahol az országban. Három rendőr tartotta az előadást, akik amint meglátták az állapotos kismamát, csupán a jelenléti ívet íratták vele alá, és már mehetett is. Útiköltséget persze nem térítették meg, pedig egy közmunkásnak minden forint számít, ráadásul az utazással a koraszülés veszélyének is kitették a kismamát. És mindezt adminisztratív okokból – írja a Sonline.

8 hónapos terhesen is mennie kellett a határvadász programra

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top