Család

Mindjárt elalszom! – őszi fáradtság és társai

A szeptember és október a legnehezebb hónapok közé tartoznak az évben: visszatérve a nyári pihenésből sokunknak nagyon nehéz visszarázódni a mindennapokba, felvenni a ritmust. A túlerőltetés és a nyirkos, hideg idő, meg persze a baktériumok azonnal ledöntenek a lábunkról, ha nem vigyázunk.
Mindjárt elalszom! – Őszi fáradtság és társai

Rövidebbek a nappalok, sötét és hideg van, legszívesebben otthon maradnánk. Teljesen érthető, hogy a kevesebb napfény és a sok tennivaló hatására az energiánk is kevesebb, ráadásul a várakozás a következő nyaralásra sem ad muníciót az elkövetkező hónapokra – a legtöbbünknek legalábbis. Tudományos magyarázat is van: a napfényes órák számának csökkenése a tobozmirigyben fokozza a melatonin termelést, mely összességében növelné az alvással, pihenéssel eltöltött órákat. Ezzel szemben azonban ugyanúgy pörögnünk kellene! Van pár okos tippünk arra, hogyan vészeljük át a nehéz időszakot!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sok víz és a sok alvás alaptételét. Próbáljunk meg reggel egy nagy ásványvízzel az asztalon nekikezdeni a munkának és azt délig elfogyasztani. Van sok olyan telefonos alkalmazás is, ami figyelmeztet, hogy igyunk eleget, akinek kell, hogy “rászóljanak”, annak érdemes lehet letölteni egy ilyet.

Hallgassunk zenét, munkához, felébredéshez, házimunkához, lehetőleg vidám, pörgős számokat, itt az ideje beszerezni egy fülhallgatót a munkahelyre! Apropó munkahely: ha lehet, dolgozzunk természetes fénynél, ha nem lehet, menjünk ki óránként a teraszra, szívjunk friss levegőt, sétáljunk egyet. Ha egyik opció sem megoldható, a mesterséges fény is megteszi: kapcsoljuk fel az összes lámpát, a lényeg, hogy minél világosabb legyen.

Kávé helyett készítsünk házi vitaminbombás energiaitalt, hiszen ősszel a természet tobzódik az alapanyagokban. Répa, cékla, narancs, alma, spenót – ezekből kiváló turmixokat készíthetünk, adjunk hozzá gyömbért és fahéjat is, vagy bioboltokban beszerezhető ginzenget és guaranát. Vitamin, vitamin, vitamin az étrendben is: használjuk ki a főzésben is a sok-sok napfénnyel telt zöldség erejét és töltődjünk fel télire!

Az immunrendszerünkre is fokozottan figyelnünk kell: a nap elbújásával érdemes D-vitamint fogyasztani és persze az elengedhetetlen C-vitaminról se feledkezzünk meg. Mivel az emésztőrendszerünk az immunrendszerünk egyik legfontosabb része, egy probiotikumkúra tökéletes választás, ha ősszel meg akarunk erősödni.

A probiotikumok mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek megfelelő mennyiségben adagolva pozitív élettani hatásokat képviselnek a szervezet számára. A probiotikum legfontosabb feladata a bélflóra egészségének megőrzése és helyreállítása, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt adható. Szervezetünk egyensúlyi állapota számos ok miatt felborulhat azonban a probiotikumok szedésével hatékonyan felléphetünk a bélflórát érintő problémák ellen, így például megakadályozható vele az antibiotikum szedésével esetleg együtt járó hasmenés.

Az Enterol vény mentes gyógyszer, mely a bélflóra egyensúlyának helyreállítására, antibiotikum-kezelés mellett vagy heveny hasmenés kiegészítő kezelésére javallott. Kapszula és por formájában is kapható, az utóbbit jó íze miatt főleg gyerekeknek ajánljuk.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top