Család

6 hiba, amit ne kövess el a házasság első évében

Amerika első számú párterapeutáiként emlegetik dr. Charles & dr. Elizabeth Schmitzt, akik házaspárként tartják a párkapcsolati tanácsadásokat. Számtalan kutatásuk közül az egyikben három évtizeden keresztül vizsgálták a friss házasok szokásait, majd hat pontban szedték össze a házasság első évében elkövetett leggyakoribb hibákat.

1. Számontartod a győzelmeidet és kudarcaidat

Mintha a házasságban kellene hogy legyenek győztesek és vesztesek. Gyakran előfordul, hogy csak az esküvő után derül ki a házastárs valamilyen idegesítő szokása, de ezt nem szabad elraktározni magadban, vagy hibáztatni a másikat, amikor rosszul mennek a dolgaitok. Nem kell félni a vitától, hanem inkább jó alkalomnak lehet tekinteni arra, hogy átbeszéljétek a problémákat. Felejtsd el a “boldogan élünk, míg meg nem halunk” tündérmesét a fejedben, és inkább koncentrálj a valóságra, tanulj meg úgy konfrontálódni a házastársaddal, hogy az előre vigye a kapcsolatotokat.

2. Hazudsz a házastársadnak, vagy olyan ígéreteket teszel, amiket nem tudsz betartani

A kis hazugságok és a megszegett ígéretek a legveszélyesebbek a házasságodra nézve. Még a legkisebb füllentés is vezethet oda, hogy végül szokásoddá válik az őszintétlenség a másikkal szemben. Bízz a házasságod szilárd alapjaiban, és ne hagyd, hogy a kettőtök közti köteléket meglazítsák felesleges hazugságok.

6 hiba, amit ne kövess el a házasság első évében

3. Magadban eldöntöd, hogy a házastársad mit szeret, nem szeret, élvez vagy gondol

A feltételezések csak bajt hozhatnak a fejedre. Mint amikor a férfiak megrendelik a feleségük ebédjét a megkérdezésük nélkül, és a végén ehetik meg mind a két adagot egyedül. Kérdezz, kérdezz, kérdezz. Beszélgess a másikkal, még akkor is, ha kínosan érint egy-egy kérdés.

4. Kiosztod a szerepeket a házasság elején

Az olyan kifejezések, mint “az a férfi/asszony dolga…” nem igazán helytállóak már a mai világban. Ha sztereotípiák alapján osztod ki magatok között a szerepeket, biztos lehetsz benne, hogy később valamelyikőtök frusztrálttá válik és probléma lesz belőle. Beszéljétek át, kinek mik az erősségei, milyen felelősséget szeretne magára vállalni, és hogy hogyan tudtok a leghatékonyabban együttműködni a közös életben.

6 hiba, amit ne kövess el a házasság első évében

5. Tele vagy adósságokkal

A pénzügyi egyensúly a szilárd párkapcsolat egyik alapja, és ha valamelyik házastárs már eleve eladósodva érkezik a házasságba, az megmérgezheti a levegőt, hiszen a közös kassza azt is jelentheti, hogy közössé válik a hitel. Érdemes jó előre, még esküvő előtt tisztázni a pénzügyi kérdéseket, és hogy a másik mit szól az adóssághoz. Az adósságok és egyéb pénzügyi problémák a válások leggyakoribb okai között szerepelnek.

6. Feltételezed, hogy a házasság folyamatos rózsaszín felhőben lebegés

Akárcsak úgy általában az életnek, úgy a házasságnak is megvannak a maga hullámvölgyei. Ha úgy indulsz neki a házasságnak, hogy azt hiszed, olyan lesz, mint valami amerikai romantikus film, tele napsütéssel, rózsákkal, problémák nélkül, akkor hatalmasat fogsz csalódni. Minden sikeres házasságban meg kell küzdeni néha a boldogságért.

A szakértők szerint a házasság igazából nem komplikált dolog. Ha a házaspárok minden nap megtennék azokat az apróságokat, amelyek a házaspárjuknak számítanak, akkor már sikeres lenne a házasságuk. Csak az a probléma, hogy általában nem teszik meg. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy a mindennapi, kis dolgokon, egy csepp figyelmen áll vagy bukik a házasság.

Olvass többet a házasságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top