Család

Pesten vagy Budán vegyünk lakást? (X)

Sokan talán nem is gondolnánk, de Budapestnek két, igazán eltérő arca van. A nyüzsgő, mindig mozgásban lévő, és a nyugodt, csendes városi kép. Sokszor vérre menő vitát folytatunk arról, hogy melyik a jobb, hol laknánk szívesebben. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya.

Amikor kiválasztjuk a helyet, ahol élni szeretnénk, a szokásos szempontokon túl az is sokat nyom a latban, hogy milyen programlehetőségek érhetőek el a környéken. A pesti oldal a maga pezsgésével sokakat csábít. Pubok, romkocsmák, mozik, plázák találhatóak szinte minden sarkon, és lépten nyomon a legújabb trend szerinti őrületet kínálják számunkra: legyen szó szabadulós játékról vagy akár egy undeground “treasure hunt”-ról. Azok számára akik a mozgalmas, mindig pörgő életvitelre vágynak, vagy lakásukat befektetési céllal vásárolják, érdemes lakást keresni az V., VI., VII. kerületben, ahol valóban belekerülnek az élet sűrűjébe.

Pesten vagy Budán vegyünk lakást?

A Biggeorge Property Zrt. lakásainál a hozam a 12%-ot is elérheti. A cégnek jelenleg egy olyan futó belvárosi fejlesztése van, amelybe be lehet még kapcsolódni, a Dob utcában található Elisabeth Residence társasház, ahol még 30 lakás elérhető. Nemcsak a hozamok tekintetében, de elhelyezkedése révén is ideális célpontja a befektetőknek.

A lakhatási lehetőségek kerületenként jelentős eltérést mutatnak, mind árban, mind színvonalban. A város nagyfokú beépítettségének köszönhetően újépítésű ingatlannal csak elvétve találkozhatunk, de mindenki találhat a maga igényeihez közelebb állót a pesti lehetőségekhez képest is.
Mi van azonban az olyan programokkal, amik középpontjában a nyugalom, a természet áll? Lehet egyáltalán ilyenben részünk a fővárosban?

Igen, lehet, a budai oldalon, mely tele van izgalmasabbnál-izgalmasabb lehetőségekkel, amellett, hogy infrastruktúrájában és szolgáltatáskínálatában nem marad el a pesti oldaltól.. Az ide költözőknek remek kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy fárasztó nap után a természet közelsége vagy a gyönyörű tájon történő hétvégi kirándulás, legyen akár szó a II., XI., vagy XII. kerületről. A jelentős számban előforduló természetvédelmi területek különleges élővilága, a csendes budai dombok nyugalma is jó alternatíva az aktív pihenésre vágyóknak. Éppen ezért a kellemes, nyugodt környezetet kedvelők előszeretettel költöznek a budai dombokhoz: nap mint nap átélik azt, amit mások csak alkalmanként kirándulások, családi piknikek alkalmával tapasztalhatnak. Emellett a budai otthonok négyzetméter árai sokszor legalább annyira versenyképesek, mint a pesti kerületekben lévők. Az egyre élénkülő lakáspiacnak köszönhetően több lakóingatlan fejlesztés indult meg a XI. kerületben, figyelve arra, hogy megőrizzék a budai oldal természetközeli hangulatát. Az egyik legnagyobb beruházás a Sas-hegy lábánál épült és folyamatosan épülő Sasad Liget, amely az egyik vezető hazai ingatlanfejlesztő, a Biggeorge Property Zrt. nevéhez fűződik. Az első és második ütem már átadásra került, jelenleg a harmadik ütem építése, a negyedik és ötödik ütem értékesítése folyik. Az eddigi tendenciák azt mutatják, hogy a Sasad Liget lakóparkba leginkább a családalapítás előtt álló fiatalok, a családosok és az idősebbek költöznek. Választásuk azért esik gyakran a XI. kerületben lévő Sasad Ligetre, mert a terület minden olyan adottsággal rendelkezik, melyre szükségük van. Amellett, hogy a lakópark beépítettségi aránya messze a legjobb – 25% beépítettség, 75% zöld terület –, a környéken több iskola és óvoda is megtalálható, nem beszélve a különböző boltokról, gyógyszertárakról, orvosi rendelőkről, élelmiszerüzletekről. A tömegközlekedés is gyorsan fejlődik, a gondoljunk csak az M4-es metróra, vagy a jól kiépített buszhálózatra.
A fejlesztőnek a XIII. kerületben is elindult egy projektje, a 131 lakásos Dagály Residence.
 
Azok számára, akiknek a természet közelsége fontos szempont, a budai, természet közeli környezet az ideális választás. Az itt élőknek a védett természetvédelmi területek és a programlehetőségek sokasága olyan előnyt ad, amellyel nem versenyezhet egyetlen másik fővárosi kerület sem.

Így azt a kérdést, hogy “Pest vagy Buda?” – mindenki magában döntse el. A budai oldal mellett felsorakoztatott előnyök sokakat lázba hoznak, míg másokat inkább eltántorítanak az ottani élettől. Ugyanez érvényes a másik oldalon is: az állandóan zsúfolt szórakozóhelyek és a merészebbnél merészebb programválaszték nem mindenkit vesz le a lábáról.

Ha választásra kerülne a sor, ti hol élnétek szívesebben?

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top