Család

Több ezer magyar gyereknek nincs lakcíme

Hatalmas bajban vannak azok a gyerekek Magyarországon, akiknek nincs bejelentett lakcímük.

Négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel azok igénybevételéhez bejelentett lakcím kell. További 1500 kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, ami jelentősen megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést – írja a Város Mindenkié, az Utcajogász és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület nyílt levelében, melyet  Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címzett.

Az államilag támogatott egészségügyi ellátást és az ingyenes intézményi gyermekétkeztetést is csak azok a gyerekek tudják igénybe venni, akiknek van bejelentett lakcíme, mint ahogy a gyest vagy családi pótlé­kot is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye. “Természetesen nem pusztán az a célunk, hogy az állandó otthon nélkül élő gyerekek is jogosultak legyenek a különböző ellátásokra, hanem az, hogy végre a kormányzat valódi koncepciót alkosson, és sürgősen tegyen lépéseket a lakhatási válság ellen, amely egyre több gyereket sújt” – mondta Darvas Ágnes szociológus, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek.

A szociológus szerint azonnali intézkedésként meg kellene alkotni egy lakáspolitikai koncepciót, és  vissza kellene állítani a 2015 márciusában megszüntetett lakásfenntartási támogatást is.

A lap megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ám a lapzártáig a tárca nem reagált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top