Család

Így etesd télen a madarakat!

A legszürkébb időben is megmelengeti a szívet, ha az ablakunk alatt cinegék falatoznak. Morzsát viszont semmiképp se adjunk nekik.

A mi kertünkben már megjelentek az első cinegék, akik valószínűleg idén is számítanak a nekik kikészített táplálékra. Az első fagyokkal hivatalosan is elindul a madáretetési szezon Magyarországon, bár aki előrelátó volt, az már szeptemberben odacsalogatta az ablaka alá az állatokat.

A madarak legfontosabb tápláléka a nem sózott, nem pirított, fekete napraforgó, olvasható a Magyar Madártani Egyesület oldalán. Vehetünk nekik az állatkereskedésekben pintyeknek vagy hullámos papagájoknak való magkeveréket. A morzsát viszont ne szórjuk ki az énekesmadaraknak, mivel a gyomruk valószínűleg nem tud vele megbirkózni, és bele is pusztulhatnak.

Így etesd télen a madarakat!

Cinkegolyó nem csak cinkéknek

A zsiradék szintén életmentő, csak füstölt vagy sózott szalonnát ne adjunk a madaraknak. Jó a faggyú vagy a cinkegolyó, ami száz forint körüli árban kapható szinte mindenhol, ahol állateledelt árulnak, de otthon is elkészíthetjük magunknak. Ebből nemcsak a cinkék, hanem más madarak is csipegetnek, például az őszapók vagy mezei verebek.

Kitehetünk lágy sajtot, ezt különösen a vörösbegyek szeretik, és a vaj is megfelel, főleg, hogy a gyengébb csőrű madarak is elboldogulnak vele. Emellett még gyümölccsel csalhatjuk a kertünkbe madarakat, elég pár olcsó almát kitenni, vagy felszúrni az ágakra. A rigóknak kitehetünk konyhai maradékot, főtt rizst, tésztát vagy levesben főtt zöldségeket.

Ne hagyd abba!

Mielőtt elkezdenénk az etetést, fontos tudni, hogy ezzel felelősséget vállalunk a madarakért. Ha hirtelen abbahagynánk a tél közepén, a kis madarak el is pusztulhatnak, mivel a tartalékaik csak egy éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem jutnak eledelhez, még egy fagyos estét nem bírnak ki. Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top